Donație de cărți americane despre Islam pentru musulmanii din România

Tradiționalul iftar oferit de Muftiatul Cultului Musulman din România în onoarea Ambasadorului SUA la București Mark Gitenstein a fost urmat de o donație de carte, la Centrul de cultură și educație care funcționează în cadrul Muftiatului. Vineri, 27 iulie, ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein, a oferit comunității musulmane două colecții de cărți, una dintre ele fiind alcătuită din lucrări din literatura americană, iar cealaltă din lucrări cu specific religios, tema abordată fiind, bineînțeles, Islamul. Și de această dată, diplomatul american a ținut să facă trimitere la bunele relații pe care, încă de la începutul misiunii sale în România, le-a avut cu șeful Cultului Musulman din țara noastră, muftiul Muurat Iusuf, și prin el cu întreaga comunitate musulmană din România. „Sunt american de origine română, dar simt că sunt și membru al acestei comunități”, a declarat ambasadorul SUA la București.

Cultura musulmană și invențiile secolului XX

Oaspetele a vorbit în declarația sa de presă despre buna colaborare statornicită de-a lungul timpului între ambasadă și comunitatea musulmană, dar și despre importanța Islamului și implicit a culturii musulmane pentru întreaga omenire: „De 4 ani îmi cere să îl ajut și să susțin acest centru și cu ajutorul Guvernului Statelor Unite am reușit să fac acest lucru. Evident că este doar un mic prim pas în eforturile pe care le vom întreprinde de acum înainte. (…) Cred că foarte mulți români și cu siguranță foarte mulți americani nu știu că tocmai cultura musulmană a fost sursa multora dintre cunoștințele folosite acum în lumea occidentală. De pildă, în epoca de aur a Islamului, în primul mileniu, tocmai cultura musulmană este cea care a oferit lumii algebra. Fără algebră ar fi fost imposibil să obținem toate acele invenții ale secolului XX. Nu am fi putut construi infrastructura extraordinară pe care am reușit să o contruim în întreaga lume, nu am fi putut ajunge pe Lună. Un alt lucru pe care oamenii nu-l înțeleg în legătură cu Islamul a fost acela că a fost o religie foarte tolerantă față de celelalte religii. Știu că tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care legătura dintre Iudaism și Islamism a fost una foarte puternică și foarte strânsă. Așadar, sper că susținând acest centru vom aduce o nouă epocă de aur aici, la Constanța, pentru comunitatea musulmană”.

Comunitatea musulmană, punte în colaborarea româno – americană

Gazda evenimentului, Muftiatul Cultului Musulman din România, prin șeful cultului, muftiul Muurat Iusuf, a mulțumit Ambasadei SUA la București și Departamentului de Stat al SUA pentru atenția deosebită acordată comunității musulmane din România atât în prezent, cât și în anii trecuți.

„Continuitatea unor astfel de acțiuni este benefică comunității noastre, creând o punte de legătură cultural – religioasă între musulmanii din România și cei din SUA. Implicarea directă a ambasadorului SUA în astfel de acțiuni evidențiază atât sensibilitatea și respectul față de o altă religie, cât și efortul susținut al domnului ambasador pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre SUA și România, unde se regăsește și buna relație de prietenie pe care domnia sa o are cu comunitatea musulmană din țara noastră”, a transmis muftiul oaspetelui american.

Totodată, muftiul Muurat Iusuf și-a manifestat convingerea că lucrările primite de la Ambasada SUA vor fi material de studiu atât pentru membrii comunității musulmane din România, dar și pentru populația majoritară care dorește să cunoască mai bine Islamul.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.