În prezenţa a numeroşi oaspeţi, atât din ţară, dar şi din afară, Ziua Republicii Bulgaria a fost sărbătorită sâmbătă, 2 martie, cu o zi în avans, şi la Constanţa, în cadrul unei manifestări organizate de Comunitatea Bulgară „EDINSTVO”.
La eveniment au participat atât membri ai comunității din Constanța, dar și oaspeți din Bulgaria, mai exact o delegație din orașul Dobrich din care a făcut parte și directorul Muzeului Istoric Regional, Konstantin Konstandinov, care ocupă și funția de consilier la Primăria Dobrich, o delegație din localitatea tulceană Lunca, aceasta fiind condusă de însuși primarul comunei Ceamurlia de Jos, Viorica Donciu, precum și reprezentanți ai comunităților tătară, turcă, armeană și greacă din Constanța.
Gazda evenimentului și cea care a deschis manifestarea cu o intervenție pe marginea semnificației zilei de 3 martie pentru bulgarii de pretutindeni a fost președinta Comunității Bulgare „EDINSTVO” din Constanța, Ioana Rădulescu.
O altă incursiune în istoria Republicii Bulgaria cu trimitere directă la semnificația zilei de 3 martie i-a aparținut directorului Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța, Dr. Virgil Coman, care a vorbit despre „Contextul intern și internațional al constituirii Principatului Autonom al Bulgariei”. În intervenția sa, dr. Virgil Coman a vorbit despre rolul important pe care l-a jucat Vasil Levski în lupta bulgarilor pentru ieșirea de sub suzeranitatea otomană, proces care s-a accentuat începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea și care a culminat cu semnarea Tratatului de la San Stefano din 3 martie 1878, când Bulgaria devine Principar Autonom, cu guvern creștin și armată proprie. „Această zi a intrat în conștiința națiunii bulgare, devenind chiar Ziua Națională a Bulgariei”, a menționat directorul Arhivelor constănțene.
Muzică și dansuri tradiționale bulgărești
Discursurile au fost completate apoi şi de un scurt moment artistic susţinut de Ansamblul „Asiga” din localitatea Lunca, comuna Ceamurlia de Jos, Tulcea, dar și de solista constănțeană, cu rădăcini bulgărești Teodora Carpuz.
„La noi în localitate, cei mai mulți locuitori sunt de etnie bulgară. Am răspuns cu mare drag invitației lansate de doamna președintă Ioana Rădulescu și ne prezentăm la această zi de sărbătoare cu ansamblul nostru, „Asiga”, format numai din femei, care a fost înființat în urmă cu patru ani. Pe vremea aceea nu eram primar, dar tot am ținut la acest ansmblu, acum, mai mult ca oricând ne dorim să în dezvoltăm și să avem o activitate cât mai bogată”, a declarat primarul localității Ceamurlia de Jos, Viorica Donciu.
Din partea comunităților etnice au fost prezenți la eveniment președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, președintele filialei Constanța a uniunii, Elvis Ismail, vicepreședintele aceleiași filiale, Erol Menadil, președinta Comisiei de Cultură din cadrul UDTR, Serin Turkoglu, vicepreședintele Comunității Elene „Elpis” – Constanța, Nicolae Chirea, vicepreședinta Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, Carmen Dropol.