Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat sâmbătă, la Medgidia, o amplă acțiune în cadrul căreia a fost evocată personalitatea poetului, ziaristului și pedagogului tătar Mehmet Niyazi . Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 83 de ani de la trecerea în neființă a poetului și de decernarea Premiului „Mehmet Niyazi”, premiu instituit prin lege în urmă cu șapte ani. Despre viața și activitatea lui Mehmet Niyazi a vorbit Drd. Metin Omer, acesta punctând pentru publicul prezent elementele de referință în acest sens.
În decembrie 2007, Parlamentul României a adoptat o lege în vederea acordării, în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie (dată la care se presupune că a decedat poetul), a Premiului „Mehmet Niyazi”. Astfel că, și anul acesta UDTTMR a înmânat acest premiu pentru promovarea literaturii, artei și culturii tătare unui reprezentant de seamă al comunității tătare. Este vorba despre doamna Neriman Ibraim, care a avut o carieră deosebită ca profesor de limba română în diferite școli din Constanța, și care și în prezent se dedică formării și educării celor mai tineri membri ai comunității în cadrul cursurilor de limba tătară pe care le susține la Școala Comunitară a UDTTMR.
Un alt moment emoționant al acțiunii de sâmbătă, de la Medgidia, a fost premierea tuturor profesorilor de etnie tătară care predau în cadrul Școlii Comunitare, premiere care a avut loc cu prilejul Zilei învățătorului care se sărbătorește an de an în Turcia la data de 24 noiembrie.
„Așa cum se știe, Mehmet Niyazi nu a fost numai poetul nostru național. El a fost și ziarist, dar și un pedagog renumit, fapt pentru care ceremonia de decernare a premiului care îi poartă numele în fiecare an este prilej de a ne cinsti și cadrele didactice din rândul comunității. Anul acesta întâmplarea fericită a făcut ca Premiul „Mehmet Niyazi” să ajungă tot la un cadru didactic pentru care noi toți avem un respect deosebit. Doamna Neriman Ibraim este la rândul ei nu numai un profesor respectabil, ci și o cunoscută scriitoare, lucrările sale contribuind la promovarea limbii tătare”, a declarat Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Evenimentul a continuat cu un program artistic susținut de cele trei ansambluri ale gazdelor, respectiv Qarasu, Mini-Qarasu și Qișkene Qarasu, precum și de ansamblurile Qaradeniz, Yildizlar, Cansu și Qanara, tinerii soliști Elfin și Andreea Calotă și Grupul Yalancilar. De asemenea, a avut loc și un concurs de recitări, participanții recitând poezii scrise de poetul comemorat, Mehmet Niyazi. În cadrul aceluiași eveniment au mai fost depuse coroane de flori la bustul poetului Mehmet Niyazi, iar la mormântul acestuia, din Cimitirul Musulman din Medgidia, a fost oficiată o slujbă religioasă.