Povești de pe Insula Ada-Kaleh, la Ziua Dobrogei

Ziua Dobrogei a fost marcată vineri, 17 noiembrie, și de către Uniunea Democrată Turcă din România, care, prin Comisia de Cultură, a organizat în Aula Bibliotecii Județene „I.N. Roman” un eveniment special, în centrul căruia s-au aflat poveștile și amintirile foștilor locuitori de pe Insula Ada-Kaleh. În cadrul manifestării, cei prezenți au asistat la lansarea cărții „Ada-Kaleh. Casele de sub ape”, semnată de Gabriel Octavian Nicolae şi Valentin Ciorbea, au ascultat amintirile depănate de doi membri ai comunității turce născuți pe insulă, au admirat fotografii din arhivele personale, de asemenea, ale unor foști locuitori ai insulei, au ascultat cântece tradiționale în interpretarea Corului Mehtap, coordonat de Durie Accoium și dirijat de Yilmaz Turkoglu. La final toți cei prezenți au gustat din câteva preparate tradiționale turcești, pregătite de Mahinur Hairi Apostol, membră a comunității turce, născută pe insulă, care , odată plecată de acolo, a adus cu ea și rețetele tradiționale ale bucatelor pe care le preparau femeile de pe Ada-Kaleh.

În deschiderea manifestării, Dr. Lavinia Dumitrașcu, istoric la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a vorbit despre semnificația zilei de 14 noiembrie pentru Dobrogea și pentru dobrogeni, despre spiritul multicultural ce definește spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră, despre acel model de conviețuire interetnică specific Dobrogei care este dat drept exemplu pretutindeni, dar care este, de fapt, o stare de normalitate, dar și despre felul în care a ajuns să iubească povestea insulei Ada – Kaleh și a oamenilor care au locuit-o.

„«Ada Kaleh. Casele de sub ape» este cel mai recent volum publicat de Uniunea Democrată Turcă din România în acest an, sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România , secţia XI-Ştiinţe Istorice şi Arheologice. Cartea document conţine 135 de memorii tehnice privind proprietăţile imobiliare şi terenurile deţinute de locuitorii Insulei Ada Kaleh, de Comunitatea Musulmană, Mitropolia Olteniei şi URCM OLTENIA. Potrivit profesorului universitar dr. Valentin Ciorbea, cartea, care conţine două secţiuni, «Memorii tehnice» şi «Ada Kaleh în ilustrate de epocă», «vine să îmbogăţească fondul documentar al istoriei insulei dunărene aflată în componenţa României 82 de ani». Autorii şi-au propus să pună la îndemâna specialiştilor surse de documentare dintr-un dosar recuperat de Gabriel Octavian Nicolae cu dorinţa de a-l studia”, se precizează pe pagina oficială de Facebook a UDTR.

La eveniment au luat parte alături de președintele și secretarul general al UDTR, Fedbi Osman, respectiv Ervin Ibraim, și subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, foști rectori ai Universității „Ovidius”, directorul Centrului de Studii Turce din cadrul Universității București, lect. univ. dr. Silvana Rachieru, directorul Colegiului Naţional „M. K.Atatürk”, prof. Accan Mologani, secretarul general al UDTTMR, Dincer Geafer, dar și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, împreună cu soția.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.