Patru zile de sărbătoare pentru musulmani. Semnificația Kurban Bayram-ului și a pelerinajului la Mecca

musulmani-la-rugaciuneCredincioșii musulmani sărbătoresc luni, 12 septembrie, prima dintre cele patru zile de Kurban Bayram. Este Sărbătoarea Sacrificiului care, potrivit unui comunicat de presă transmis de Muftiatul Cultului Musulman din România, este „unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia Islamică”.

De când datează tradiția sacrificării unui animal

Kurban Bayram-ul se celebrează în luna „Zilhigge”, ultima lună din calendarul islamic. Specific acestei sărbători este sacrificarea unui animal din categoria bovinelor sau ovinelor, carnea fiind împărțită familiilor nevoiașe, văduvelor și familiei. Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credinţa în Allah”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de muftiat.

Potrivit aceleiași surse, „tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult şi înstărit a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, prinos de mulţumire şi recunoştinţă pentru împlinirea unor năzuinţe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor două treimi din animalul jerfit şi oprind pentru cina din familie doar o treime din Kurban”.

Pelerinajul, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului

Specific Kurban Bayram-ului este și pelerinajul la locurile sfinte de la Mecca, pelerinaj care este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și are loc în perioada premergătoare sărbătorii sacrificiului. Principalele etape ale pelerinajului sunt sacralitatea care se realizează prin abluţiuni; adoptarea ţinutei pentru pelerinaj, la femei cea islamică şi la bărbaţi două bucăţi de pânză albă înfăşurate una în talie şi cealaltă peste umăr pentru a anula diferenţele de clase sociale; rotirea de şapte ori în jurul Kaabei şi rostirea unei rugăciuni; băutul apei la izvorul Zamzam; parcurgerea de şapte ori a distanţei de 394 m dintre colinele Safa şi Marwah; oprirea pe muntele Arafat de la prânz până la miezul nopţii, într-o stare de meditaţie, şi sacrificarea unui berbec. Ultimele zile ale pelerinajului se petrec la Mina unde  musulmanii aruncă 7 pietre în direcția a trei stânci ce-l simbolizează pe diavol. Urmează ieșirea din starea de sacralitate care încheie pelerinajul la locurile sfinte.

Bayram Namazı, la Geamia Hunchiar

Luni, 12 septembrie, începând cu ora 7:23, la Geamia Hunchiar din Constanța va avea loc Marea Rugăciune Comună sau Bayram Namazı care va fi oficiată de Muftiul Muurat Iusuf. După rugăciune, muftiul și reprezentanți ai Fundației Hassene Germania și ai Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (DIYANET), prin intermediul Biroului Atașatului pentru Servicii Religioase al Republicii Turcia la Constanța vor împărți pachete cu carne de kurban familiilor nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași.

Odată slujba încheiată la geamie, credincioșii musulmani își adresează urarea: „Kurban Bayramınız Kayırlı Bolsın!“, şi „Kurban Bayramınız Mubarek Olsun!“.

Bayram fericit tuturor credincioșilor musulmani!

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.