Imnul sașilor, interpretat la Constanța, cu prilejul Zilei Unității Germane

IMG_2303Forumul Democrat al Germanilor din România – filiala Constanța a marcat vineri, 9 octombrie, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, Ziua Unității Germane, împlinirea a 25 de ani de la constituirea organizației care îi reprezintă pe germanii de la malul mării, dar și tradiționala sărbătoare Oktoberfest.

Prezent la eveniment, Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea a făcut o scurtă incursiune în istoria Germaniei, accentul căzând, bineînțeles, pe momentul reunificării. În discursul său, istoricul a vorbit și despre rolul și importanța comunității germane pe teritoriul țării noastre. „Istoria Europei este de înțeles mai bine dacă ne gândim la rolul pe care l-au jucat germanii încă din Antichitate. Germania este o forță, o locomotivă a economiei europene. Forța ei economică ține echilibrul Europei. Conaționalilor noștri, etnici germani, le urez „La mulți ani!”, iar poporului german, să aibă grijă de Europa”, a spus Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea.

IMG_2291Desfășurat în Aula Bibliotecii „I.N. Roman” din Constanța, evenimentul a avut o accentuată conotație culturală. Moderatorul evenimentului, președintele filialei Constanța a Forumului Democrat al Germanilor din România, Annemarie Czernak, a vorbit despre câteva simboluri specifice culturii germane.

Nu au lipsit nici surprizele. De data aceasta, Corul „Ion Pelearcă” a interpretat trei melodii, prima dintre ele fiind imnul sașilor, imn prezentat publicului pentru prima dată în anul 1845. „Este un imn dedicat oamenilor și locurilor, elogiind frumusețea Transilvaniei”, a spus Annemarie Czernak.

Printre oaspeți s-au mai regăsit subprefecții județului Constanța, Ersun Anefi și Levent Accoium, dr. Virgil Coman, șeful Direcției Județene a Arhivelor Statului Constanța, dar și directorul Bibliotecii Județene „I. N. Roman”, Dr. Corina Apostoleanu, alături de numeroși membri ai comunității germane din Constanța.

La finalul manifestării, participanții s-au putut bucura și de bucate tradiționale, specifice bucătăriei germane.

Ziua Unității Germane se sărbătorește la data de 3 Octombrie.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.