Prima cină tradiţională de iftar a avut loc la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România în prezenţa a două invitate de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Este vorba despre Kendra Pace şi Rodica Bârlănescu, din cadrul Secţiei Politice a reprezentanţei diplomatice.
Până la momentul deschiderii postului, cele două invitate au avut o scurtă întrevedere cu preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, şi cu alţi membri ai conducerii uniunii. Kendra Pace şi Rodica Bârlănescu au vizitat, de asemenea, şi camera tătărească, unde se găsesc numeroase obiecte tradiţionale specifice tătarilor din Dobrogea.
Deschiderea postului s-a făcut de către reprezentanţii Muftiatului Cultului Musulman din România cu un scurt ceremonial religios, după care s-au servit preparate tradiţionale tătăreşti.
Aceasta a fost prima vizită a Kendrei Pace la Constanţa, în mijlocul comunităţii tătare. Dilomatul american se află la Bucureşti de două luni şi va rămâne aici pentru o perioadă de doi ani.
În mesajul său către comunitatea musulmană, aflată în sărbătoare în această perioadă, Kendra Pace a precizat: „În această seară, colegi de-ai mei de la ambasadele americane de pretutindeni vor participa la astfel de evenimente, musulmani sau de alte religii, scopul fiind acela de a reflecta asupra valorilor comune, asupra speranţei şi bunăvoinţei, sentimente pe care noi toţi le împărtăşim. În comunităţile de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, familiile şi prietenii se vor reuni pentru a păşi împreună în această Lună Sfântă. Ramazanul are o semnificaţie profundă pentru cei 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume. În acelaşi timp, acest moment este şi un bun prilej pentru populaţiile de toate religiile să îşi reamintească de dreptate, egalitate şi milă, valori pe care le împărtăşesc toate religiile mari. În acest moment în care sărbătorim acest eveniment important din an, aş vrea să adresez mulţumiri tuturor celor care contribuie la continuarea dialogului şi la promovarea respectului reciproc între Statele Unite şi comunităţile musulmane din întreaga lume, astfel încât, împreună să putem crea o nouă eră a înţelegerii şi cooperării între oameni”.
Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, şi ceilalţi membri ai echipei de conducere de la UDTTMR şi-au manifestat şi ei bucuria de a avea alături într-un moment deosebit de important pentru comunitatea musulmană pe cele două oaspete de la Ambasada SUA la Bucureşti.
„Suntem foarte bucuroşi că noi, tătarii din România, prin demersurile pe care le facem, prin acţiunile pe care le organizăm, prin deschiderea pe care o manifestăm, contribuim la „continuarea dialogului şi promovarea respectului reciproc între Statele Unite şi comunităţile musulmane din întreaga lume, astfel încât, împreună să putem crea o nouă eră a înţelegerii şi cooperării între oameni”, aşa cum a precizat şi doamna Kendra Pace. Prezenţa celor două doamne la tradiţionala cină de iftar, în prima zi din Sfânta Lună Ramazan, nu poate decât să ne încurajeze în demersurile noastre pe viitor şi să ne motiveze. Statele Unite ale Americii au avut întotdeauna o „uşă deschisă” pentru comunitatea musulmană din România şi nu poate decât să ne bucure faptul că noi, populaţia din Dobrogea, indiferent de etnie, indiferent de religie, am fost mereu priviţi admirativ şi ne-am constituit într-un exemplu la nivel naţional şi internaţional, din punct de vedere al multiculturalităţii”, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Discuţiile purtate de reprezentanţii UDTTMR şi cele două oaspete de la Ambasada SUA la Bucureşti au vizat atât aspecte de prezentare ale uniunii, cât şi teme legate de tradiţii culturale şi spirituale ale comunităţii tătare din Dobrogea. La discuţii au participat şi deputatul UDTTMR, Varol Amet, subprefectul judeţului Constanţa, Iucsel Selamet, membri din conducerea UDTTMR, precum şi muftiul Muurat Iusuf.