La nici trei luni de la vizita la Constanța a Ministrului turc de Externe, Ahmet Davutoğlu, municipiul de la malul Mării Negre a fost gazda unui alt membru al Cabinetului de la Ankara. Ministrul Culturii și Turismului, Ertuğrul Günay, însoțit de o delegație numeroasă, formată din deputați, directori din cadrul ministerului și profesori, a efectuat o vizită la Constanța și București, scopul principal fiind inaugurarea celor două centre „Yunus Emre” deschise în România.
Vizita oficialului de la Ankara a început la Constanța. Prima oprire a fost la Muftiatul Cultului Musulman din România, unde ministrul Ertuğrul Günay a fost întâmpinat de muftiul Muurat Iusuf, de deputaţii Iusein Ibram şi Aledin Amet, de liderii UDTR şi de cei ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”. În discursul său Muftiul Murat Iusuf a evidenţiat bunele relaţii pe care Muftiatul le are cu Patriarhia Română şi cu reprezentanţii tuturor cultelor religioase şi faptul că modelul interetnic dobrogean în care convieţuiesc paşnic de sute de ani, alături de români 18 minorităţi etnice este un exemplu de toleranţă pentru întreaga Europă.
Interviu la Radio T
Însoţit de Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil, şi de Consulul General al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, oficialul turc s-a îndreptat apoi către Radio T, unde a fost întâmpinat de echipa redacțională condusă de directorul Ervin Ibraim. Aici, ministrul Ertuğrul Günay a acordat un scurt interviu, din care cităm: „Sunt fericit să găsesc aici, în România, un post de radio care emite în limba turcă şi recunosc că acest lucru mă emoţionează, deoarece într-o regiune atât de îndepărtată de zona Anadolu s-a păstrat şi este vie limba turcă. Sunt onorat să transmit mesajul marelui om de stat Mustafa Kemal Atatürk:„Pace în ţară, pace în lume” deoarece, aşa cum statul turc doreşte pace şi bunăstare pentru cetăţenii săi, la fel dorim şi pentru comunitatea turcă din România, pentru ţările Uniunii Europene şi pentru cele Balcanice, un standard de viaţă din ce în ce mai bun”.
Fericiți de traiul lor
Aprecierile la adresa statutului minorităților naționale din România, cu referire directă la cea turcă, au fost reiterate și în cadrul vizitei oficiale la Prefectura Constanța, acolo unde membrul Cabinetului de la Ankara a fost întâmpinat de prefectul Claudiu Iorga Palaz și de subprefectul Aidun Curt-Mola. „România, țară membră a Uniunii Europene, respectă drepturile tuturor minorităților naționale, fapt care nu poate decât să ne bucure. Toți cei de aici, conaționali de-ai noștri, ne-au spus că sunt foarte mulțumiți și foarte fericiți de traiul lor. Turcia încă nu a reușit să devină țară membră a Uniunii Europene, dar acest respect pentru celelalte religii, pentru celelalte etnii, face parte din viața noastră de zi cu zi”, a spus oaspetele turc.
Hunchiar, în atenția tuturor…
Geamia Hunchiar nu a fost ocolită nici ea de oficialul turc. Aici, ministrul Ertuğrul Günay a fost întâmpinat de un grup de copii de la Grădinița Bilingvă „Zubeyde Hanım” din Constanța. Tot aici, ministrul Culturii și Tursimului din Turcia a dat și scurte declarații reprezentanților mass-media, subiectul abordat fiind și de această dată clădirea care umbrește monumentul istoric. Subiectul a fost reluat și la prefectură, oaspetele turc manifestându-și, de fiecare dată, îngrijorarea pentru lăcașul de cult musulman. „ În Turcia noi respectăm toate lăcaşele de cult indiferent că sunt geamii, biserici sau sinagogi există exemple concrete pe care le putem da, noi protejăm toate monumentele. Vreau să precizez că aceasta nu este o chestiune care priveşte numai comunitatea musulmană, este o chestiune de respect la adresa istoriei.”, a spus oaspetele din Turcia.
De cealaltă parte, prefectul Claudiu Palaz s-a arătat mâhnit că este pus într-o astfel de situația. „Îmi pare rău că pentru a nu știu câta oară, Mazăre mă face să las capul în pământ când vine vorba de geamie pentru faptul că încalcă legea. Sunt în asentimentul dlui ministru că într-adevăr s-au încălcat hotărârile judecătorești. Tertipurile folosite nu sunt demne pentru un ales local. Voi depune acțiune prin care îl voi obliga să facă acțiune pentru demolarea acestei clădiri. Legislația nu îmi permite să fac eu în mod direct acest lucru, dar în pot obliga pe primar să demoleze această clădire”, a conchis ministrul turc.
„Istoria va fi schimbată de oameni ca dumneavoastră”
Atitudinea prefectului l-a impresionat pe oaspetele turc, care a declarat: „V-ați exprimat poziția cu o hotărâre care m-a impresionat și vă felicit din toată inima. Sunteți un prefect foarte tânăr, istoria va fi schimbată de oameni ca dumneavoastră, tineri dispuși să facă totul pentru a sprijini cultura și de aceea vă doresc mult succes și o carieră foarte lungă. Voi fi foarte fericit dacă veți putea să-mi fiți oaspete în Turcia.” Prefectul Palaz i-a oferit oaspetelui turc în dar un album al prefecților.
Ultima oprire a fost la Centrul Cultural „Yunus Emre”, acolo unde a avut loc și deschiderea oficială, la care au luat parte numeroși oaspeți din Turcia și România. Un centru similar s-a deschis și la București, ministrul Ertuğrul Günay plecând din Constanța spre Capitală, tocmai pentru a participa la acest eveniment, dar și pentru a se întâlni cu omologul său român, Kemelen Hunor.
Adina BOCAI
Sorina ASAN