Mesaje ale oficialilor români și americani cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului

La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, manifestările organizate în 2018 cu acest prilej desfășurându-se sub genericul „Rememorarea Holocaustului și educația: responsabilitatea noastră comună”.

În cadrul unei ceremonii organizate sâmbătă, 27 ianuarie, la Varșovia, în memoria evreilor care au fost uciși de naziști, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a adus un omagiu victimelor Holocaustului.

„Această ocazie ne reaminteşte că nu putem niciodată să fim indiferenţi în faţa răului. Alianţa occidentală, care a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a luat angajamentul de a asigura securitatea tuturor, astfel încât aşa ceva să nu se mai repete”, a declarat oficialul american.

Și Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului: „Rugăciunile şi gândurile noastre cele mai profunde se îndreaptă către victimele Holocaustului. România continuă să lupte împotriva oricărei forme de antisemitism, rasism, xenofobie şi discriminare”, a scris șeful statului pe Twitter.

De asemenea, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului: „Ziua Internaţională a comemorării Holocaustului este un moment de reflecţie cu privire la consecinţele tragice pe care manifestările de tip extremist le au asupra valorilor solidarităţii umane, ale democraţiei şi ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Ministerul Afacerilor Externe susţine pe deplin eforturile de educare a tinerei generaţii în spiritul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, astfel încât tinerii să înţeleagă consecinţele acţiunilor discriminatorii, antisemite şi rasiste.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, a egalităţii de şanse, reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice. Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele diplomaţiei, la consolidarea instrumentelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă”
.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat, la 1 noiembrie 2005, rezoluția 60/7, potrivit căreia ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945 au fost eliberați prizonierii din lagărul de la Auschwitz – Birkenau.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.