„Conceptul unei Românii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o moștenire comună, acum mai important decât oricând” (galerie foto)

IMG_0410În discursul său cu prilejul împlinirii a 239 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, Însărcinatul cu Afaceri ad-interim, Dean Thompson, a subliniat, printre altele, și importanța conceptului României multi-etnice în contextul realităților demografice ale viitorului secol.

La ceremonialul care a marcat Sărbătoarea Independenței SUA, eveniment organizat de Ambasada SUA la București în data de 2 iulie, au participat numeroși oaspeți, printre care și reprezentanți ai comunităților etnice din România.

Cu două zile înainte de data de 4 Iulie, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a fost gazda a peste 4.000 de oaspeți care au răspuns invitației de a sărbători împreună Ziua Independenței. Pentru prima dată din 2008, la eveniment a participat și președintele României, Klaus Iohannis. Ceremonia a fost deschisă oficial de Însărcinatul cu Afaceri ad-interim Dean Thompson, care a vorbit despre semnificația zilei de 4 Iulie pentru națiunea americană, dar și despre președinții americani și alte personalități care au marcat istoria statului în decursul timpului.

Modele

IMG_0518„Deasupra noastră îi vedem pe George Washington, părintele ţării noastre, şi pe Abraham Lincoln, preşedintele care a ţinut naţiunea unită şi a pus capăt sclaviei în urmă cu circa 150 de ani. O vedem pe Amelia Earhart, o renumită aviatoare şi îl vedem pe Mark Twain, un colos al literaturii care a ilustrat într-o manieră destul de plină de umor ipocrizia rasismului. Le vedem pe Elizabeth Cady Stanton şi Susan B. Anthony, care au luptat cu succes pentru obţinerea dreptului de vot pentru femei. Îi vedem pe Frederick Douglas şi Martin Luther King Jr., importanţi lideri ai mişcării pentru drepturi civile din istoria americană.

IMG_0436Nu în ultimul rând, îl vedem pe preşedintele Franklin Delano Roosevelt, care a condus ţara în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi a aplicat importante reforme economice. Vă rog să observaţi faptul că este într-un scaun cu rotile. Anul acesta se împlinesc de asemenea 25 de ani de la adoptarea în SUA a Legii persoanelor cu dizabilităţi, care prevede că niciunui cetăţean nu i se poate împiedica accesul la spaţii publice şi servicii, indiferent de dizabilităţile pe care el sau ea le are. În onoarea acestui eveniment istoric, ni s-a părut potrivit să evidenţiem unul dintre marii noştri preşedinţi care a fost ţintuit într-un fotoliu rulant pe toată durata mandatelor sale de preşedinte, demonstrând că nu forţa trupului, ci tăria caracterului ne dă avânt”, a spus oficialul american. De remarcat a fost faptul că portretele personalităților americane amintite în discursul oficial al Însărcinatului cu Afaceri ad-interim Dean Thompson s-au regăsit expuse deasupra scenei, ele fiind, potrivit diplomatului american, „personificarea libertăţii de care ne-am bucurat noi în SUA, şi pe care am încercat să o răspândim de la fondarea naţiunii noastre”.

Diversitate

IMG_0484Oaspeți din toate mediile românești și internaționale au participat la ceremonia dedicată împlinirii a 239 de ani de la adoptarea Declarației de Independență și de la crearea unei națiuni întemeiate pe egalitate și libertate. Societatea civilă a fost și ea reprezentată la eveniment, dar și prezentă în discursul Însărcinatului cu Afaceri ad-interim, Dean Thompson: „În societatea civilă vedem eforturi de a îmbrăţişa diversitatea, atât de tragic distrusă de regimurile din trecut, dar îmbrăţişată de o nouă generaţie care doreşte să sărbătorească acest concept al unei Românii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o moştenire comună, concept mai important decât oricând acum, când România se confruntă cu realităţile demografice ale viitorului secol”.

IMG_0488Și anul acesta au fost prezenți la eveniment președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, deputatul Varol Amet, Muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, dar și liderul Grupului Minorităților Naționale din Parlamentul României, Varujan Pambuccian, deputat din partea Uniunii Armenilor din România. Printre diplomații prezenți la eveniment s-a aflat și Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș.

Tema aleasă pentru petrecerea de anul acesta a fost „Să triumfe libertatea”, sintagmă din cântecul „America” ce a fost menţionată de Dr. Martin Luther King Jr. în faimosul său discurs „Am un vis”, în care a cerut egalitate universală.

Cei peste 4.000 de invitați au asistat la un marș al infanteriștilor americani, dar și la un show de acrobație aviatică.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.