Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța a organizat miercuri, 25 aprilie, o întrevedere cu Raymond Clarinard, redactorul-șef adjunct de la prestigiosul săptămânal francez „Courrier International” și jurnalista româncă Iulia Badea Gueritee, de la aceeași publicație. Evenimentul a fost deschis de Decanul Facultății de Litere, prof. univ. dr. Cristina Tamaș. La dezbaterea care a avut ca temă „Jurnaliști francezi în ofensiva împotriva fake news” au fost prezenți profesori, jurnaliști din presa locală și centrală și studenți de la Facultățile de Litere și de Istorie și Științe Politice.
Raymond Clarinard a susținut că „fake news nu este o știre. Este o armă. Acest tip de știre a existat întotdeauna, nu a apărut acum. Diferența între propagandă și fake news este aceea că propaganda nu a fost niciodată subtilă. Propaganda se manifestă din plin în timpul marilor dictaturi și avea ca mijloace de exprimare presa scrisă, radioul și mai apoi televiziunea. Astăzi însă avem în plus Internetul, rețelele de socializare, care au permis o propagandă mai fină”. De asemenea, acesta a mai declarat că „săptămânalul Courrier International a fost unul dintre primele ziare care s-a confruntat cu știrile false”.
Această publicație a apărut în urmă cu 28 de ani și are în momentul de față un tiraj de aproximativ 300.000 de exemplare. Jurnalistul a explicat și cum funcționează publicația, aceasta fiind construită din traduceri ale articolelor care vizează evenimente ce au loc în întreaga lume. Raymond Clarinard a declarat că „știrile false nu sunt apanajul unui singur tip de societate” deoarece, potrivit declarațiilor lui, fake news există și în Occident, și în Europa de Est, fiind un lucru destul de îngrijorător.
Jurnalista Iulia Badea Gueritee a dorit să își expună punctul de vedere în legătură cu știrile false, numindu-le o „armă instituțională”. Ea a mărturisit că „de la Maidan (protestele europene din Ucraina, din 2013) încoace, Occidentul e depășit în producerea de fake news de numărul știrilor false generate în estul Europei.” Jurnalista a explicat pe înțelesul studenților care au luat parte la această dezbatere ce s-a întâmplat în cazul Maidan și anume a fost lansată o știre falsă în care se susținea că la protestele pro-europene din Kiev ar fi participat un număr mare de reprezentanți ai extremei drepte (fasciști) și tot știrea respectivă ar fi susținut că nu a avut loc o revoluție autentică. Ea a ținut să precizeze că rușii, înainte de cazul Maidan, au folosit fake news pentru a manipula publicul intern.
Pe parcursul dezbaterii, Iulia Badea Gueritee a apreciat eforturile pe care le-a depus societatea pentru a învinge știrile false prin procedeele de verificare a persoanelor care utilizeaza rețelele de socializare și a comunicatorilor specializați. „Tot la Maidan s-a născut și lupta împotriva fake news. Este vorba despre site-ul stopfake.org, creat în martie 2014 de studenții ucraineni”.
La sfârșitul dezbaterii susținute de către cei doi jurnaliști, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu a remarcat că odată cu extinderea rapidă a știrilor false pe diferitele rețele de socializare, vinovați în extinderea acestui tip de știre și cei care le generează sunt și utilizatorii care nu fac diferența între conținutul de calitate și conținutul mai puțin relevant pentru publicul larg.