Refat Çubarov: „Nicio decizie care privește viitorul Crimeii nu poate fi acceptată fără consulatarea tătarilor crimeeni”

foto refat cubarovÎn perioada 31 iulie – 2 august, la Ankara, a avut loc al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni. Principala temă de dezbatere a congresului a fost, așa cum și agenda publică internațională o impune în prezent, statutul Crimeii și implicit al tătarilor din peninsulă. Catalogat drept o întâlnire istorică, al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni a reunit 439 de delegați, reprezentanți ai 200 de organizații ale tătarilor din 15 țări. Primul astfel de congres a avut loc în anul 2009, la Simferopol. Deși ar fi trebuit ca al doilea să fie organizat după patru ani, situația politică din zonă a făcut ca acesta să se desfășoare abia anul acesta, țara aleasă fiind Turcia. Lucrările au fost deschise de președintele în funcție al congresului, ales în anul 2009, Refat Çubarov, el fiind, ulterior, desemnat prin vot președinte al congresului și pentru următorii patru ani. Redăm în continuare mesajul transmis de Refat Çubarov în deschiderea celui de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni de la Ankara:

„Toate popoarele au dreptul să își decidă viitorul. Nu vrem să ne predăm viitorul niciunui rău-făcător. Astăzi este o adunare istorică a tătarilor crimeeni. Reprezentanții aceluiași popor care de două secole au fost împrăștiați în toate zările s-au adunat într-un singur loc. Ca și în trecut, tătarii care trăiesc în toate părțile lumii sunt un singur popor, o singură națiune. Libertatea noastră este călcată cu tancurile, Mejlisul nostru este închis, semenii noștri sunt deportați, închiși, pe scurt se încearcă distrugerea poporului nostru. Se încearcă păcălirea lumii, punându-se în vitrină o imagine frumoasă. Astăzi s-au adunat 439 de delegați care reprezintă 200 de organizații ale tătarilor crimeeni. Aici vrem să ne facem auzite vocea și lupta noastră. Voi aici arătați cine sunt tătarii crimeeni. Noi respectăm drepturile tuturor tătarilor care trăiesc în Crimeea și dorim să trăim respectând legea și democrația din Crimeea. Liderii Mejlisului tătarilor crimeeni nu pot accepta niciodată să fie încălcată legea, singura garanție oferită tătarilor crimeeni. Singura posibilitate pentru noi este încetarea anexării Crimeii. Credem că acum Ucraina a înțeles mai bine că trebuie acordate drepturi tătarilor crimeeni. Crimeea nu este doar locul unde trăiesc crimeeni, Crimeea este patria mamă, patria istorică a tătarilor crimeeni. Ei acolo și-au creat o civilizație, nimeni de acolo nu are mai multe drepturi decât tătarii crimeeni. Nicio decizie care privește viitorul Crimeii nu poate fi acceptată fără consulatarea tătarilor crimeeni. A doua întâlnire a Congresului Tătarilor Crimeeni să fie cu noroc pentru toți tătarii din lume și pentru toată omenirea!”  La finalul discursului președintelui Refat Çubarov, din sală a răsunat minute în șir „Millet! Vatan! Qırım!” („Poporul! Patria! Crimeea!”).

(Traducerea și interpretarea: Drd. Metin OMER)

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.