Ministerul Afacerilor Externe a găzduit în data de 12 iunie cea de-a doua rundă de consultări a reprezentanţilor organizaţiilor minorităților naţionale cu privire la primul raport întocmit după monitorizarea şi aplicarea „Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”. Consultările au fost organizate de DRI cu sprjinul MAE şi au fost moderate de secretarul de stat Enikö Katalin Lacziko împreună cu Oana Rogoveanu, director al Direcţiei Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor şi Consiliul Europei. Comitetul de experţi al Cartei limbilor regionale sau minoritatre a fost reprezentat de profesorul Ion Diaconu. În cadrul reuniunii au fost discutate rezultatele primei monitorizări şi recomandările comitetului de experţi ai Consiliului Europei.
Printre problemele ridicate de reprezentanţii comunităţilor etnice au fost cele legate de învăţământ, care aşa cum au precizat participanţii din partea Comunităţii Ruşilor – Lipoveni, ţin de dificutăţi în echivalarea diplomelor absolvenţilor care studiază în Federaţia Rusă. Secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, a propus ca în localităţile în care există populaţie de etnie turcă într-un procent de 20% să fie angajaţi în administaţia locală consilieri de etnie turcă, iar pe lângă tribunale şi judecătorii să fie angajaţi interpreţi de limba turcă. Ervin Ibraim a mai spus că ar fi necesară o suplimentare a locurilor pentru etnicii turci la Academia de Poliţie şi la Poliţia de Frontieră, un singur loc pentru toate minorităţile, altele decât cea maghiară, fiind insuficient, deoarece există multe cereri din partea tinerilor. În ceea ce priveşte învăţământul, liderul UDTR a afirmat că membrii comunității nu doresc învăţământ în limba turcă, ci studiul limbii turce ca limbă maternă și al religiei islamice în şcolile din judeţele Constanţa şi Tulcea, unde populaţia de etnie turcă se găsește în număr mare. Etnicii turci dispun de învăţământ parţial în limba turcă la Colegiul „Kemal Atatürk” din Medgidia. La consultări a luat parte și Icbal Anefi, inspector școlar de specialitate – limba turcă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care a făcut parte și din delegația UDTTMR și care a facut precizări referitoare studierea limbilor tătară şi turcă.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor minorităţilor naţionale prezenţi la consultări şi pe baza unui chestionar pe care conducerea organizaţiilor din CMN trebuie să îl completeze, va fi întocmit cel de-al doilea raport al autorităţilor române privind punerea în aplicare a Cartei Europene a limbilor regionale şi minoritare. Chestionarul cuprinde întrebări referitoare la administraţia locală, justiţie, mass-media, cultură şi relaţii transfrontaliere. La convorbiri au mai luat parte şi subsecretarii de stat din cadrul DRI, Gertrud Cosmatu şi Aledin Amet.