Relaţiile bilaterale dintre România şi China întărite de liderii musulmanilor din ambele state

chinezi DRIPentru prima oară, o delegaţie a Asociaţiei Islamice din China s-a aflat în România, în perioada 13-17 iunie, la invitaţia liderului spiritual al musulmanilor din ţara noastră, Muurat Iusuf. Vizita liderilor musulmanilor chinezi în România a avut loc după ce în luna octombrie a anului trecut,  o delegaţie condusă de şeful cultului musulman din România şi formată din reprezentanţi ai UDTR şi UDTTMR a început un dialog la Beijing cu responsabili din cadrul Asociaţiei Islamice, dar şi din cadrul Guvernului Republicii Populare Chineze.

Responsabilitatea DRI: promovarea drepturilor minorităților naționale

Oaspeţii chinezi au fost întâmpinaţi la Bucureşti de muftiul Muurat Iusuf, dar și de reprezentanți ai uniunilor turcă și tătară. Prima întâlnire oficială a delegaţiei chineze condusă de vicepreşedintele Guo Chengzhen a avut loc la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, unde oaspeţii au fost primiţi de secretarul de stat Eniko Katalin Lacziko. În cadrul convorbirilor, secretarul de stat al DRI a declarat: „Este o onoare pentru noi să vă avem oaspeţi. Departamentul pentru  Relaţii Interetnice este unic în România şi reprezintă o instituţie de stat care apără drepturile a 19 minorităţi etnice care au reprezentare în Parlament. Acest departament este condus de reprezentanţi ai minorităţilor etnice şi responsabilitatea DRI este de a promova drepturile minorităţilor naţionale şi valorile etnoculturale ale acestora”.

„Toate cultele religioase sunt egale în faţa legii”

În aceeaşi zi, oaspeţii din China au avut întrevederi și cu Cezar Păvălaşcu, şef serviciu asistenţă învăţământ, şi Bogdan Moroiu, consilier pentru problemele cultului musulman în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Oficialii români au vorbit despre aspectele vieţii religioase din România cu particularităţi specifice  în contextul european. Bogdan Moroiu a subliniat faptul că „România aparţine celui de-al treilea tip de model european în care există o cooperare între reprezentanţii cultelor religioase şi stat precum şi o recunoaştere a importanţei acestora în viaţa socială”.  Bogdan Moroiu a mai precizat: „În România, statul recunoaşte 18 culte religioase, 16 creştine, cultul musulman şi cel mozaic. Toate cultele religioase au acelaşi statut, sunt egale în faţa legii, nu există nici un cult dominant deşi majoritatea populaţiei este de religie ortodoxă”.

Respect populaţiei majoritare

Întâlnirile oficiale ale delegaţie chineze au continuat a doua zi, când oaspeţii au fost primiţi de muftiul Muurat Iusuf la sediul instituţiei pe care o conduce. În cadrul convorbirilor, muftiul Muurat Iusuf a propus încheierea unui protocol de colaborare între Muftiat şi Asociaţia Islamică din China în care să fie stipulată o cooperare în plan religios, dar şi participarea reciprocă la manifestări cultural ştiinţifice interne şi internaţionale. Muftiul Cultului Musulman a declarat: „Vom încuraja schimbul de materiale cu caracter religios, cărţi, broşuri, reviste care promovează valorile tradiţionale religioase ale comunităţii noastre şi sperăm să contribuim la construirea de noi punţi de legătură şi la intensificarea relaţiilor economice între oamenii de afaceri musulmani din cele două state, pentru a veni în sprijinul comunităţilor locale musulmane cu probleme sociale”. În replică, vicepreşedintele Asociaţiei Islamice din China, Guo Chengzhen, a subliniat că atât Muftiatul Cultului Musulman din România cât şi Asociaţia Islamică din China își doresc printre altele stabilirea unor relații de colaborare cu cât mai multe organizaţii musulmane din întreaga lume. Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră să stipulăm în acest raport  că trebuie să arătăm respect  populaţiei majoritare din ambele ţări, să luptăm împotriva terorismului şi a discriminării”, a mai spus oaspetele. La Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, delegaţia chineză însoţită de consulul general al Republicii Populare Chineze, Su Yanwen, a fost primită de subprefectul Iucsel Selamet. Discuţile s-au axat în special pe economia judeţului Constanţa, investiţiile în agricultură şi o eventuală colaborare în domeniul transporturilor prin Portul Constanţa.

 

China = 23 de milioane de musulmani

La sediul Uniunii Democrate Turce din România convorbirile au fost deschise de preşedintele organizației, Osman Fedbi, care le-a prezentat oaspeţilor câteva date despre obiectivele economice ale judeţului Constanţa, dar şi despre comunitatea turcă. Secretarul general, Ervin Ibraim, unul dintre membrii delegaţiei care a vizitat China în toamna anului trecut, a declarat: „Relaţiile dintre România şi China sunt foarte bune.  Şi în trecut şi în prezent relaţiile româno-chineze au fost şi sunt la un nivel deosebit şi mă bucur că şi noi, comunitatea turcă musulmană din România, putem contribui la dezvoltarea şi intensificarea bunelor relaţii dintre România şi China”. Referindu-se la  drepturile de care se bucură musulmanii din China vicepreşedintele Asociaţiei Islamice, Guo Ghengzeng, a spus: „În China există două regiuni autonome în care trăiesc musulmani care se bucură de strategii favorabile, spre exemplu, aceștia au câte 3 zile libere de sărbătorile religioase, spre deosebire de cei care trăiesc în altă parte. Guvernul chinez a implementat, de curând, o politică potrivit căreia toate grupurile etnice şi toate cultele religioase se bucură de drepturi egale”. Potrivit oaspeților, în China trăiesc 23 de milioane de musulmani.

„Prima vizită într-o  ţară UE”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrezent la dialog, Yang Faming, preşedintele Asociaţiei Islamice din Ningxia, una dintre cele două regiuni autonome, a precizat că „actualmente, această regiune este o fereastră deschisă către vest, către întreaga lume”. Oaspetele a mai menționat că aceasta este prima vizită a unei delegaţii a Asociaţiei Islamice din China în România şi într-o ţară a UE.

În cadrul vizitei la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, oaspeții au avut întrevederi cu președintele uniunii, Gelil Eserghep. Discuțiile s-au axat aici pe potențialul economic al celor două țări și pe sprijinul pe care comunitățile musulmane din China și România îl pot acorda în contextul dezvoltării și consolidării relațiilor dintre cele două state. „România și China au comunități musulmane foarte puternice, atât prin prisma numărului raportat la populația fiecărei țări, cât și prin aceea a unității. În viitor, personal voi acorda o atenție deosebită dezvoltării unor noi pârghii economice între cele două state, prin intermediul membrilor comunității tătare. Avem oameni de afaceri cu potențial economic în rândul comunității tătare, care pot ajuta la derularea unor parteneriate economice cu membri ai comunității musulmane din China. Ne înscriem, astfel, în trendul național al dezvoltării relațiilor internaționale”, a declarat președintele uniunii tătare, Gelil Eserghep.

Pe parcursul prezenţei în România, delegaţia chineză a fost primită de consulul general Su Yanwen şi de soţia acestuia la sediul Consulatului General din Constanţa. Oaspeţii au mai vizitat moscheea Carol I din Constanţa şi geamia Esmahan Sultan din Mangalia. În ultima zi petrecută în ţara noastră, delegaţia chineză a vizitat obiectivele turistice din Tulcea şi Delta Dunării, dar au participat și la Trofeul „Ali Erdurahan” la lupte tradiționale tătărești – kureș, organizat de UDTTMR la Mihail Kogălniceanu. De aici oaspeții chinezi au plecat cu numeroase amintiri imortalizate pe aparatele foto și telefoane, dar și cu una dintre cupele competiției, oferită de organizatori.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.