Ziua Greciei, sărbătorită la Casa de Cultură din Constanța

Sâmbătă, 31 martie, începând cu orele 18,00, pe scena Casei de Cultură din Constanța vor răsuna acordurile muzicii grecești. Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța organizează un spectacol de muzică și dansuri grecești cu prilejul Zilei Naționale a Greciei, care se sărbătorește la data de 25 Martie.

Iubitorii tradițiilor muzicale grecești se vor bucura de prezența pe scenă a Ansamblului „Elpis”, a Ansamblului „Elpis Junior”, a lui Ionuț Galani și Mircea Cazan, alături de care vor mai evolua Anastasia Gerasudis, Andreea Olariu, Alexandra Leonte, Andreas Bouzbukis. Accesul la spectacol se face pe baza de invitație.

La 25 Martie 1821 a început marea revoltă a poporului elen împotriva Imperiului Otoman, fiind ziua în care a izbucnit oficial Revoluția. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Sf. Lavra, avându-l în frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos. Revolta s-a extins destul de repede și în insulele Spetes, Idra, Psara, Kasos și Mikonos, precum și în Grecia Centrală. De acolo a cuprins Tesalia și Macedonia. A urmat cucerirea orașului Tripolis. Atunci s-au constituit primele senate, în Peloponez și în Grecia Centrală, și s-a redactat prima Constituție.

Au urmat și alți ani de războaie, în total nouă la număr, la finalul cărora grecii au fost declarați învingători.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.