Despre Așure se spune că ar fi desertul preparat pentru prima dată pe Arca lui Noe. Legenda spune că după potop, toţi cei care se aflau în arca ce ajunsese pe uscat s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei, însă, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele ce se mai găseau pe arcă. De aici, şi tradiţia preparării desertului Aşure.
Vineri, 23 octombrie 2015, este cea de-a zecea zi din luna Muharrem a calendarului islamic, zi care marchează începutul lunii Aşure. În această zi, ca de altfel, în întreaga lună Muharrem, femeile de religie Islamică pregătesc, după o reţetă moştenită din moşi strămoşi, desertul care dă şi numele sărbătorii.
Potrivit tradiției, desertul Așure este preparat din cel puţin nouă feluri de cereale, fructe, arpacaş şi zahăr şi, tot conform tradiţiei, se spune că el trebuie împărţit la cel puţin şapte case. Se mai spune, de asemenea, că sărbătoarea Aşure ar avea mai multe semnificaţii şi anume: în această zi au fost iertate păcatele Profetului Adam sau că este ziua în care s-a născut Profetul Moise. Tot în această zi se spune că ar fi fost iertat Profetul David sau că în ziua de Aşure Profetul Muhammed a călătorit de la Mecca la Medina. În Istoria religiei islamice, ziua Aşure se regăseşte şi ca zi de doliu, deoarece în această zi Husein a căzut erou la Kerbala. În perioada Imperiului Otoman, desertul Aşure era pus în vase speciale şi împărţit tuturor. În zilele noastre, în această zi, credincioşii musulmani ţin post, fac rugăciuni, prepară Aşure pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.