Ambasadorul rus Alexander Churilin și-a încheiat mandatul în România cu vizite la Prefectura Constanța și la comunitatea musulmană

Diplomatul rus, întâmpinat de muftiul Muurat Iusuf și de liderii comunităților turcă și tătară

După cinci ani de activitate diplomatică în România, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexander Churilin, şi-a încheiat mandatul în ţara noastră cu o vizită la Constanța, pe 13 decembrie, dată la care tătarii își sărbătoreau Ziua etniei. Pe lângă vizita la prefectură, diplomatul rus a avut în program și o întâlnire cu muftiul Muurat Iusuf, precum și cu liderii uniunilor turcă și tătară, întâlnire care s-a desfășurat chiar la sediul Muftiatului Cultului Musulman din România.

Prima oprire oficială a oaspetelui rus a fost dis de dimineață la Instituția Prefectului Județului Constanța, unde diplomatul a fost primit de prefectul Claudiu Iorga Palaz. Discuțiile dintre cei doi au atins sfere diverse de interes pentru ambele state. Astfel că, de la cinematografie la economie și rememorarea relațiilor româno – ruse de odinioară nu a fost decât un pas, acela fiind făcut la un moment dat prin invocarea nevoii unei comunicări mai bune garantate, potrivit ambasadorului Alexander Churilin, de cunoașterea limbii ruse de către români și a limbii române de către ruși.

„Trebuie să ne gândim la viitorul nostru împreună”

 

Ambasadorul rus Alexander Churilin, oaspetele prefectului Claudiu Iorga Palaz

În ansamblu, ambasadorul a apreciat că, cel puțin pe perioada mandatului său, s-au făcut pași importanți în domeniul colaborării dintre România și Federația Rusă, dar că aceștia nu îl satisfac pe deplin. „Cred că se pot face mult mai multe”, i-a spus diplomatul rus prefectului Claudiu Iorga Palaz. „Toată lumea vorbește acum engleză, franceză,dar să nu uităm nici rusa. Unul dintre oamenii inteligenţi ai Românei mi-a spus că Rusia e aproape, iar America prea departe.Să nu ne uităm istoria! Noi am fost primii care au recunoscut independenţa României. Trebuie să ne gândim la viitorul nostru împreună, trebuie să creem condiții pentru relații foarte bune așa cum au fost ele pe vremea părinților noștri”, a mai spus oaspetele rus.

Prefectul Claudiu Iorga Palaz a menționat că la Constanța relațiile cu reprezentanții Federației Ruse, prin consulatul de aici, sunt foarte bune. De asemenea comunitatea rușilor lipoveni este, alături de celelalte comunități etnice, parte a vieții culturale locale, prin manifestările la care iau parte. „Activitățile precum cele organizate de prefectură la care au participat și rușii lipveni de aici atestă grija dumneavoastră pentru comunitatea rușilor lipoveni care locuiește aici, prezintă modul în care tot statul este preocupat de minoritățile naționale care locuiesc aici. Lipovenii, ca cetățeni ai României, beneficiază de toate drepturile. Consider că aceste manifestări sunt un foarte bun exemplu al bunelor relații dintre guvern și comunități”, a mai spus oficialul rus.

Punte de legătură cu tătarii din Tatarstan

Cea de-a doua oprire a fost la Muftiatul Cultului Musulman din România, acol unde oaspetele rus a fost întâmpinat de muftiul Muurat Iusuf, lideri ai uniunilor turcă și tătară și ei ai Institutului Cultural „Yunus Emre” din Constanța. Aici, potrivit declarațiilor muftiului Muurat Iusuf, s-au discutat anumite proiecte pe care partea rusă este interesată să le fructifice în relația cu țara noastră. Unul dintre acestea ține de o dorință comună a celor două părți, dorință ce îi are în prim plan pe tătarii din România / Constanța și cei din Kazan / Republica Tatarstan.

Kazanul, centru comercial major și, cel mai important, centru al culturii tătare, a fost și el adus în discuție. „Este o dorință comună a noastră de a consolida dialogul pe care îl are comunitatea tătară din România cu tătarii din Kazan / Tatarstan. Anul acesta, pentru prima dată, am fost și eu invitat în Tatarstan și am început un dialog cu tătarii de acolo. Aceste dialoguri culturale și religioase vor contribui, după cum a menționat și domnul ambasador, la dezvoltarea relațiilor dintre România și Federația Rusă”, a declarat muftiul Muurat Iusuf, la finalul întâlnirii cu diplomatul rus.

Mesagerul tătarilor din România

Reprezentanții comunității musulmane alături de diplomatul rus

Oaspetele nu a plecat de la muftiat înainte de a degusta din bucatele tradiționale tătărești, mai ales că tătarii erau și la ceas de sărbătoare.

După cum a precizat subprefectul Aidun Curt – Mola, prezent și el la întâlnirea de la muftiat, tătarii din România au profitat de această vizită pentru a transmite un gând bun, la ceas aniversar, fraților lor din Federația Rusă.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.