Prefectul Claudiu Palaz, premiat de UDTR de Ziua minorităților naționale

Președintele UDTR, Osman Fedbi, înmânându-i premiul și placheta prefectului Claudiu Iorga Palaz

Ziua Minorităților Naționale din România, sărbătorită în fiecare an pe data de 18 decembrie, a fost marcată anul acesta la Constanța, pe 14 decembrie, printr-o manifestare organizată de Uniunea Democrată Turcă din România la Sala „Remus Opreanu” de la Prefectura Constanța.

Au participat lideri ai comunităților etnice cu reprezentare în vechea cetate a Tomisului, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul DRI Sali Negiat, dar și prefectul Claudiu Iorga Palaz și subprefectul Aidun Curt Mola, toți primind din partea organizatorilor diplome și plachete pentru activitatea desfășurată în scopul păstrării și promovării tradițiilor și pentru contribuția la păstrarea identității. „Ne face o deosebită plăcere să-i înmânăm domnului prefect Claudiu Palaz diploma și placheta UDTR cu ocazia Zilei Minorităților Naționale pentru sprijinul acordat minorităților, cu precădere pentru Săptămâna Minorităților organizată, de curând, de Prefectura Constanța”, a spus președintele Comisiei de Cultură din cadrul UDTR, Serin Turkoglu. Diplomele și plachetele au fost înmânate de președintele UDTR, Osman Fedbi.

* * * * *

Data de 18 decembrie constituie un reper memorabil în evoluția drepturilor legate de protecția minorităților naționale. La 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Acest document internațional este primul care oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale. România s-a raliat acestei tendințe apărute pe plan internațional prin aprobarea HG nr. 881/ 1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca fiind Ziua minorităților naționale din România. Din 1999, autoritățile române au marcat prin diferite evenimente și festivități această sărbătoare, contribuind la mai buna cunoaștere a diversității etnoculturale a țării noastre în rândul opiniei publice.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.