Spectacole inedite la Constanța, cu prilejul unei mari sărbători a grecilor

Uniunea Elenă din România și Comunitatea Elenă „Elpis” vor marca Ziua Marelui NU la Constanța prin două spectacole în premieră: este vorba despre un concert extraordinar de harpă antică în cadrul căruia vor fi interpretate creații ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla și John Thomas, concert care va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 19,00, pe scena Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Duminică, 29 octombrie, începând cu ora 19,00, pe aceeași scenă va avea loc un spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a Ansamblului „Kymata” al Comunității Elene Prahova.

Tot cu prilejul marcării acestei sărbători, sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 14,00, la Biserica Greacă „Metamorphosis” din Constanța va fi oficiat un ceremonial religios.

La data de 28 octombrie, Republica Elenă sărbătorește „Ziua Marelui NU”. „Aceasta, în amintirea dimineții zilei de 28 octombrie 1940, când ambasadorul italian la Atena, Emmanuelle Grazzi, i-a înmânat premierului grec Ioannis Metaxas un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării.

Grecia menținuse relații prietenești cu Germania Nazistă, în special în domeniul economic și premierul s-a așteptat poate la o reacție în sprijinul țării sale din partea aliatului Italiei. Metaxas a respins ultimatumul cu cuvintele „Alors, c’est la guerre” („Ei bine, acesta e războiul”). Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

De la evenimentul din 28 octombrie 1940, Grecia sărbătorește “Ziua demnității”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Se organizează parade militare și manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit.  Orașele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic. În acesta din urma mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios – patronul orașului, ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și nu în ultimul rând, Ziua marelui Nu.

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de președintele Comunității Elene „Elpis”, Anton Traian Antoniadis.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.