Musulmanii se pregătesc de Sărbătoarea Sacrificiului

Specific acestei sărbători este și Pelerinajul la Mecca

Timp de patru zile, în perioada 6 – 9 noiembrie, musulmanii vor fi în sărbătoare. Este Kurban Bayramul sau Sărbătoarea Sacrificiului, care va fi marcată conform tradiţiei.

În prima zi, pe 6 noiembrie, musulmanii vor sacrifica animale (batali sau vite), iar carnea va fi împărţită oamenilor nevoiaşi. Zilele de sărbătoare sunt petrecute de musulmani în familie, alături de rudele vârstnice.

Sărbătoarea sacrificiului comemorează în fiecare an religios gestul de sacrificiu al lui Ibrahim, care, pus să aleagă între propriul fiu și adoraţia pentru Allah, alege credinţa în Allah. Pentru toţi musulmanii, Ibrahim reprezintă simbolul credinţei în Allah, o credinţă mai puternicâ decăt dragostea paternă. Specific pentru credincioşii musulmani este de a merge la Mecca în perioada premergătoare sărbătorii sacrificiului, pelerinajul la locurile sfinte constituind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Principalele etape ale pelerinajului sunt sacralitatea care se realizează prin abluţiuni; adoptarea ţinutei pentru pelerinaj, la femei cea islamică şi la bărbaţi două bucăţi de pânză albă înfăşurate una în talie şi cealaltă peste umăr pentru a anula diferenţele de clase sociale; rotirea de şapte ori în jurul Kaabei şi rostirea unei rugăciuni; băutul apei la izvorul Zamzam; parcurgerea de şapte ori a distanţei de 394 m dintre colinele Safa şi Marwah; oprirea pe muntele Arafat de la prânz pâna la miezul nopţii într-o stare de meditaţie şi sacrificarea unui berbec . Ultimele zile ale pelerinajului se petrec la Mina unde  musulmanii aruncă 7 pietricele în direcția a trei stânci ce-l simbolizează pe diavol. Urmeaza ieșirea din starea de sacralitate care încheie pelerinajul la locurile sfinte.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.