Aproximativ 250 de tătari din România au participat astăzi la Akmescit – Crimeea (Ucraina), la comemorarea victimelor tragicului eveniment din 18 mai 1944.
Astăzi se împlinesc 68 de ani de la deportarea care a avut loc, din ordinul lui Stalin, şi care a şters de pe hartă, în doar 48 de ore, sate întregi din Crimeea locuite de tătari. Populația de aici a fost trimisă în cele mai îndepărtate colţuri ale imperiului sovietic de la acea vreme. Începând din 1990, tătarii au primit aprobarea să revină la locurile natale. Tot de atunci, tătari din toată lumea se adună, în fiecare an, în ziua de 18 mai, în Piaţa Centrală din Simferopol (Akmescit) pentru a comemora victimele tragediei de la 18 mai 1944. La fel s-a întâmplat și anul acesta, când nu mai puțin de 30.000 de tătari s-au strâns în același loc pentru a-și comemora conaționalii.
„Noi, tinerii, am fost foarte emoționați să ne aflăm, astăzi, la un eveniment de o importanță deosebită pentru etnia noastră. În Piața Centrală din Simferopol ne-am regăsit și astăzi, ca în fiecare an, de altfel, tătari din toate colțurile lumii să ne comemorăm înaintașii, pe cei care au trăit cumplitele clipe de acum 68 de ani. Este un sentiment ciudat, un moment încărcat de multă emoție pentru noi toți de aici… Pentru tineri, însă, el poate este mai accentuat că odată ajunși aici și cunoscându-i pe tătarii locurilor aflăm multe noutăți despre istoria noastră, ascultăm povești care pentru unii par imaginare, dar despre care noi știm că sunt pe cât de tragice, pe atât de reale”, a declarat Dincer Geafer, președintele Organizației de Tineret „Ismail Gaspirali”, prezent și el în Crimeea, alături de alți tineri.
În memoria victimelor de acum 68 de ani, astăzi s-au organizat și în geamiile din Constanța și Medgidia slujbe comemorative.