Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a inaugurat miercuri, 23 mai, expoziţia „Pictori evrei din România din perioada interbelică”. Expoziţia este găzduită de Ambasada SUA şi reuneşte lucrări ale unor artişti precum Tristan Tzara, M.H. Maxy, Marcel Iancu, Tia Peltz, Victor Brauner, Margareta Sterian sau Iosif Iser, care au pictat în România în perioada 1923-1938.
„Pictorii evrei din acea vreme s-au dezvoltat într-o sincronizare armonioasă şi respirau aceeaşi libertate ca şi artiştii care nu erau de origine evreiască”, a spus muzeograful Alexandru Măciucă, în deschiderea vernisajului. În lucrările expuse, artiştii explorează oraşul, atât centrul acestuia, cât şi periferia şi impun un suflu nou mişcării de avangardă din perioada interbelică. De la expresionismul lui Maxy la suprarealismul lui Brauner, lucrările reprezintă o meditaţie asupra realităţii româneşti din perioada dintre cele două Războaie Mondiale.
Expoziţia a fost organizată de Ambasada SUA la Bucureşti cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) care a pus la dispoziţie unele lucrări din colecţii private. Ideea vernisării expoziţiei în cadrul Ambasadei SUA a aparţinut soţiei ambasadorului american, Libby Gitenstein.
Picturile au fost admirate de ambsadorul american Mark Gitenstein, de către viceambasadorul Duane Butcher, dar şi de ataşatul cultural Edwina Sagitto. Au mai fost prezenţi la eveniment, Preşedintele FCER, Aurel Vainer , reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, membri ai comunităţii evreieşti din România, numeroşi iubitori de artă. Printre invitaţi s-a aflat şi profesorul Ervin Ibraim, secretar general al UDTR.
Lucrările expuse la Bucureşti au mai putut fi admirate în cadrul unor expoziţii organizate la Tel Aviv şi Amsterdam.