Au apărut primele volume din Colecția Minorități sub egida ISPMN

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale anunță apariția a trei noi lucrări la editura proprie. Este vorba despre „Un destin la Marea Neagră. Tătarii din România”, volum coordonat de Metin Omer și Adriana Cupcea, „Istorie și identitate la Turcii din Dobrogea”, lucrare apărută sub coordonarea Adrianei Cupcea și Kozák Gyula, și „În căutarea tărâmului promis. Italienii din România”, volum coordonat de Bokor Zsuzsa.

Cele trei volume reunesc studii care abordează diferite teme identitare menite a pune în valoare comunitățile turcă, tătară și italiană din România, atât prin prisma coordonatelor istorice, cât și din perspectiva actuală a comunităților.

În ceea ce privește volumul dedicat tătarilor, coordonatorii volumului declară: „Diverse ca tematică, studiile volumului, elaborate pe baza unor cercetări aprofundate, a unor surse și metodologii diverse, tratează probleme pragmatice într-o abordare academică, interdisciplinară, dar accesibilă mai multor categorii de public, îndeplinind astfel nu doar un rol științific, ci și un rol social. Volumul este o invitație adresată tătarilor înspre o introspecție asupra trecutului, prezentului și viitorului comunității, o invitație către publicul larg spre cunoașterea unei comunități entice prea puțin știute în societatea românească, dar și o chemare adresată cercetătorilor înspre aprofundarea studiilor cu privire la tătarii din România”.

Despre volumul „Istorie și identitate la turcii din Dobrogea”, Silvana Rachieru, director adjunct la Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie de la Universitatea din București, spune: „Prin abordarea din diversele perspective ale constructului identitar – etnic, religios, civic, lingvistic, social, dar și istoric și naţional – (volumul n.r.) oferă o perspectivă la zi asupra unei comunităţi dinamice, aflate în plină perioadă de modificări simbolice. În contextul general de interes faţă de Islam, lucrarea aduce un plus de informaţie referitor la manifestări ale acestei culturi în România”.

Cel de-al treilea volum apărut la editura ISPMN – Colecția Minorități este dedicat italienilor, o comunitate mai puțin cunoscută la noi. „Italienii din România reprezintă o minoritate puţin cunoscută de publicul românesc. Aceasta se datorează în mare măsură numărului lor mic şi a faptului că italienii sunt răspândiţi în întreaga Românie, din Banat la Craiova şi din Dobrogea la Iaşi, deci nu se poate vorbi despre o comunitate compactă de câteva mii de persoane. Dar tocmai această distribuţie teritorială oferă comunităţii un caracter aparte, extrem de interesant, determinând relevarea unor file distincte din ultimele două secole ale istoriei sale”, declară lectorul volumului, conf. univ. dr. Ioan Cârja, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Cele trei volume sunt primele din Colecția Minorități, colecție care va fi completată anul viitor cu noi lucrări dedicate altor minorități etnice din România. Tot anul viitor vor avea loc și lansările lucrărilor apărute acum. Volumele se pot achiziționa prin comandă, din librăria online de pe site-ul ISPMN, cu plata ramburs (http://ispmn.gov.ro/nodes/term/slug:carti ).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.