100 de ani de la primul Qurultay al tătarilor. Mesajele tinerilor și ale politicienilor

Tătarii de pretutindeni marchează în luna decembrie împlinirea a 100 de ani de la organizarea primului Qurultay și declararea Republicii Populare Crimeea. Cu acest prilej, în toate țările în care trăiesc etnici tătari au loc diferite activități. Tătarii din România vor marca și ei împlinirea a 100 de ani de la fondarea republicii odată cu manifestările prilejuite de Sărbătoarea Etniei Tătare.

La data de 26 noiembrie / 9 decembrie 1917, la Akmescit – Simferopol s-a întrunit prima Adunare Națională a Tătarilor Crimeeni (Qurultayul), pentru ca la 13 / 26 decembrie să fie declarată Republica Populară Crimeea. Cu acest prilej Noman Celebicihan a fost ales primul președinte al republicii. Republica Populară Crimeea a avut o existență de scurtă durată, ea sfârșind odată cu asasinarea, în februarie 1918, a lui Noman Celebicihan. Cel de-al doilea Qurultay al Tătarilor Crimeeni a avut loc abia după 74 de ani, în iunie 1991, când a fost ales președinte Mustafa Djemilev Kirimoglu.

Sesiune specială în Rada Supremă a Ucrainei

Refat Ciubarov, președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni

Acțiunile menite a rememora evenimentele din decembrie 1917 au debutat la Kiev încă din luna noiembrie. Potrivit Agenției de Știri Crimeene QHA, Banca Națională a Ucrainei a emis o monedă aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Qurultayul din 1917. În urmă cu câteva zile, președintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Ciubarov, a anunțat că cel mai important eveniment va avea loc pe data de 6 decembrie, la ora 15,00, când președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, va rosti un discurs în memoria evenimentelor din 1917, în cadrul unei sesiuni speciale dedicate centenarului Qurultayului. Ciubarov a mai amintit că se vor organiza manifestări și în România, dar și în Turcia. „Asta este tot ce putem să facem în contextul actual, al anexării Crimeei”, a declarat Ciubarov pentru QHA. (articolul complet aici)

Prin intermediul aceleiași agenții de știri, tineri tătari din diferite colțuri ale lumii au transmis și ei mesaje cu prilejul centenarului Qurultayului, mesaje care pot fi urmărite aici. Prin acestea, tinerii își doresc ca tătarii de pretutindeni, indiferent de vârstă sau pregătire, să conștientizeze importanța primului Qurultay din 1917, îndemnându-i totodată să contribuie prin toate mijloacele la păstrarea și promovarea identității.

În ceea ce-i privește pe tătarii din România, ca și în anii trecuți, aceștia au pregătit o serie de evenimente menite a marca Sărbătoarea Etniei Tătare din România, sărbătoare recunoscută oficial prin Legea nr. 453/2006  și celebrată la data de 13 decembrie. Cu acest prilej se va marca și împlinirea a 100 de ani de la primul Qurultay al Tătarilor Crimeeni.

Sursa foto: QHA

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.