„Tinerii sunt cea mai importantă valoare a viitorului țărilor noastre”

Mehmet Köse, Președintele Direcţiei Turcilor de Pretutindeni şi al Comunităţilor Înrudite

Preşedintele Direcţiei Turcilor de Pretutindeni şi al Comunităţilor Înrudite, Mehmet Köse, a efectuat în luna iunie o vizită în România, prilej cu care, pe lângă vizitele oficiale întreprinse la autoritățile din București, a avut o întâlnire și cu reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România. La finalul întrevederilor, oaspetele de la Ankara a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre aspecte legate de educație și proiectele din acest domeniu pe care România și Turcia le au în derulare sau intenționează să le dezvolte.

Stimate Domnule Mehmet Köse, vorbiți-ne, vă rugăm, despre direcția pe care o coordonați: cu ce se ocupă și care sunt obiectivele acesteia?

Înființată în anul 2010, Direcția pentru Turcii din Străinătate și Comunitățile Înrudite (YTB) și-a asumat misiunea de a coordona activitățile destinate cetățenilor turci din diasporă, comunităților înrudite și tinerilor care beneficiază de burse de studii în Turcia, de a dezvolta serviciile și activitățile orientate către aceștia. Prin activitățile direcției noastre se întăresc relațiile cu cetățenii noștri stabiliți în străinătate și cu comunitățile înfrățite, sunt stabilite strânse relații economice, sociale și culturale. Studenții care beneficiază de bursele oferite de Statul Turc sunt ambasadorii Turciei în toate colțurile lumii, având un rol important în reconstruirea relațiilor istorice tradiționale.

În acest sens, putem spune că YTB este o instituție a cărei activitate este destinată diasporei turce. 6 milioane de cetățeni turci sunt stabiliți în străinătate. Prin anii ’60 în cadrul migrației forței de muncă, cetățenii noștri s-au orientat în special către Europa Occidentală, astăzi în țările respective trăind a patra, chiar a cincea generație. Limba, religia, cultura, relația cu patria mamă și chiar problemele cu care se confruntă cetățenii noștri din străinătate sunt cele mai importante domenii ale activității direcției noastre, care are ca scop asigurarea adaptării lor ca cetățeni activi ai țării în care trăiesc.

În același timp acordăm o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu comunitățile pe care noi le numim înfrățite, cu care avem o apropiere istorică și culturală. Fie că ne aflăm aproape sau la distanță unii de alții trebuie să ne cunoaștem în permanență și să ne dezvoltăm relațiile în acest sens. Această relație apropiată ne va deschide oportunități importante.

YTB asigură și coordonarea burselor pe care Statul Turc le oferă tinerilor din întreaga lume prin programul „Türkiye Bursları”. În cadrul acestui program în prezent studiază în țara noastră peste 16 mii de tineri din străinătate. Numărul solicitărilor crește de la an la an. Putem spune că Turcia a devenit un fel de unitate de învățământ a întregii lumi. Spre exemplu anul acesta am primit peste 106 mii solicitări  din 163 țări ale lumii.

Care este scopul vizitei în România? Ce întâlniri oficiale ați avut și care este rezultatul discuțiilor?

În cadrul vizitei noastre în România am făcut schimb de informații cu persoanele, instituțiile și organizațiile care se ocupă de cetățenii români stabiliți în străinătate, am avut întâlniri cu reprezentanții Senatului și Camerei Deputaților, cu tinerii din România care au benificat de burse de studii în Turcia, am discutat cu organizațiile neguvernamentale și deputații fraților noștri din România. În cadrul vizitelor efectuate și în special în urma discuțiilor cu oficialii care se ocupă de diaspora română am observat că problemele cu care se confruntă diaspora turcă și cea română sunt asemănătoare, că soluțiile sunt aproape identice, că aria de cooperare cu instituțiile similare este deosebit de vastă. Am convenit asupra unor activități concrete privind acest domeniu de colaborare.

Câți tineri din România studiază, în prezent, în Turcia? Au fost ani în care numărul tinerilor din România care studiau în Turcia era mai mare?

În cadrul programului de burse, în prezent, în Turcia, studiază 33 de tineri din România. În afară de aceștia, sunt mulți tineri care optează să studieze în Turcia pe cont propriu. Prin coordonarea Direcției pentru Turcii din Străinătate și Comunitățile Înrudite, în anul 2012 programul „Türkiye Bursları” (Burse în Turcia) a devenit o marcă și a fost înregistrat un număr record de solicitări. Din același an a crescut și numărul tinerilor din România care studiază în Turcia.

Este numărul tinerilor turci care studiază în România mai mare decât al celor români care studiază în Turcia? Dacă da, care credeți că este motivul, având în vedere că România nu acordă burse în acest sens?

Mulți tineri din țara noastră aleg să urmeze studiile superioare în România. În ultimii ani numărul acestora a crescut. Comparând numărul studenților din cele două țări, numărul studenților turci din România este puțin mai mare.  Această situație demonstrează faptul că Turcia trebuie să prezinte mult mai bine facilitățile oferite în domeniul învățământului.

Câte burse acordă statul turc în fiecare an pentru tinerii străini și din ce țări sunt cei mai mulți tineri care studiază în prezent în Turcia?

Programul „Türkiye Bursları” oferă în fiecare an posibilitatea ca aproximativ 5000 de tineri din străinătate să studieze în țara noastră. În prezent, în Turcia, studiază tineri din aproximativ 160 de țări, dar cei mai mulți vin din țările vecine Turciei. Ne adresăm unui spațiu geografic vast, din Asia Centrală până în Orientul Îndepărtat, din America Latină până în Africa.

Turcia cheltuiește foarte mult pentru școlarizarea unor tineri care, la finalizarea studiilor, se întorc în țările lor. Este rentabilă această investiție?

„Türkiye Bursları” este o investiție serioasă atât materială cât și spirituală. Investiția se face direct în oameni. Datorită acestor investiții, în orice parte a lumii puteți întâlni oameni culți care vorbesc limba turcă, iar numărul acestora crește an de an. Un absolvent care se întoarce în țara lui cu un bagaj de cunoștințe solid îmbunătățește imaginea învățământului superior din Turcia și creează o impresie favorabilă asupra Turciei în general.

Existența în fiecare țară a ambasadorilor spirituali ai Turciei înseamnă menținerea vie, prin oamenii acelei țări, a percepției asupra Turciei în țara respectivă. Aceasta este una dintre cele mai importante realizări ale Turciei și ale programului „Türkiye Bursları”.

În ce domenii se acordă bursele și care domenii sunt cele mai căutate de cei care aplică pentru burse în Turcia?

Programul „Türkiye Bursları” oferă tinerilor posibilitatea de a studia în cadrul celor mai prestigioase universități din Turcia. De obicei tinerii cei mai buni doresc să studieze medicina, dar și specialitățile de inginerie sunt la fel de solicitate. Dintre studiile postuniversitare cele mai dorite sunt din domeniile științe sociale, relații internaționale, economie și management.

Ce mesaj aveți pentru tinerii din România?

Tinerii sunt cea mai importantă valoare a viitorului țărilor noastre. Direcția noastră acordă o importanță deosebită activităților destinate tinerilor, iar multe dintre aceste activități au ca scop creșterea nivelului de educație al tinerilor și ajungerea lor într-o poziție respectabilă în cadrul societății. Pe lângă faptul că asigurăm tinerilor veniți din întreaga lume posibilitatea finalizării cu succes a studiilor în cadrul universităților din Turcia, pe durata procesului de învățământ ei pot participa la numeroase activități culturale și sociale, pot studia o limbă străină și beneficiază de multe alte facilități. Tinerilor din România le recomand să își valorifice bine timpul și să învețe. Pe de altă parte le doresc să mențină unitatea și solidaritatea, să încerce să învețe și să îi învețe și pe ceilalți limba maternă și cultura noastră, să contribuie la viitorul României. Iar noi, cei mai mari, ne propunem să fim un exemplu pentru tinerii noștri, să ne aducem contribuția necesară la dezvoltarea acestora.

Interviu publicat și în Revista Uniunii Democrate Turce din România, Hakses

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.