Sărbătoarea etniei tătare a reunit, și anul acesta, membrii comunității în cadrul unor manifestări rganizate de filialele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Evenimentele dedicate acestei sărbători au început cu câteva zile înainte de ziua de 13 decembrie, zi declarată prin lege drept Sărbătoare a etniei tătare din România.
Un prim eveniment a fost organizat de filiala Constanța a UDTTMR. A fost vorba despre a cincea ediție simpozionului „Din istoria tătarilor”, manifestare în cadrul căreia a fost lansat și volumul II al lucrării care a dat și numele simpozionului. Profesori universitari, oaspeți de seamă din mediul cultural și universitar constănțean au răspuns invitației organizatorilor și au vorbit, alături de liderii comunității tătare despre istoricul acestei comunități.
Pentru toți cei interesați să-și completeze cunoștințele de istorie cu acest capitol dedicat tătarilor, la sediul UDTTMR se găsește volumul „Din istoria tătarilor”, care se distribuie gratuit.
Ziua de sâmbătă a continuat cu o altă manifestare, organizată în cinstea Sărbătorii Etniei Tătare. Un concurs de recitare de poezii în limba tătară a reunit copii de la cele mai fragede vârste de la filiale UDTTMR din județ.
Duminică, 11 decembrie, la sediile mai multor filiale UDTTMR au avut loc manifestări dedicate aceleiași Sărbători a Etniei Tătare din România.
Ziua cea mare a fost însă marți, 13 decembrie. Liderii comunității, alături de reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, de cei ai Uniunii Democrate Turce din România, ai Muftiatului Cultului Musulman din România, ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea și în prezența membrilor comunității, au dat startul manifestărilor printr-un omagiu adus eroilor musulmani, depunând coroane de flori la monumentul din curtea Cimitirului Central Musulman.
O oră mai târziu, la sediul UDTTMR, președintele Varol Amet a primit oaspeții și a declarat deschisă Sărbătoarea Etniei Tătare. Sediul uniunii a fost neîncăpător, numeroși membri ai comunității, precum și oaspeți sosiți chiar din țară, venind să petreacă alături de tătari.
Tătarii și Securitatea
Ediția de anul acesta a sărbătorii a stat sub semnul unei lansări de carte, o lucrare de o importanță deosebită, prezentată în ziua de 13 Decembrie la toate filialele unde au avut loc manifestări. „Tătarii în izvoarele arhivistice româneşti’’ – Volumul I „Comunitatea musulmană în Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii’’ – editori prof.univ.dr. Valentin Ciorbea, dr. Laura Stancu şi drd. Aledin Amet, prin finanţarea UDTTMR. Este prima dintr-un ciclu de lucrări dedicate problematicii „comunității musulmane” prin prisma Securității.
„Editorii nutresc sperața că cititorii vor primi cu interes și curiozitate cele 151 de documente inedite create de Securitate în timpul regimului comunist. Ele relevă aspecte diverse din operațiunile informative pe „problema musulmană / mahomedană”, ce permit nu numai cunoașterea amplorii date supravegherii Comunității musulmane, dar, fără doar și poate, datele informațiile și aprecierile inserate în rapoarte și informări vor deschide totodată noi exegeze asupra istoriei noastre recente”, este de părere prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
„Cartea este o premieră pentru comunitatea noastră, la fel cum este și această sărbătoare. Suntem mândri și bucuroși deopotrivă să petrecem aceste clipe de sărbătoare în compania atâtor prieteni dragi pe care îi asigurăm de tot respectul nostru”, a declarat președintele UDTTMR, Aledin Varol.
Petrecere la Techirghiol
Techirghiolul a fost una dintre localitățile unde pe 13 decembrie s-au organizat manifestări în cinstea sărbătorii tătarilor. Ansamblul filialei locale a UDTTMR, Can Su, a asigurat programul artistic, artiștii făcând o incursiune în muzica și dansurile tradiționale tătărești, dar punând în scenă și un dans al turcilor din zona Trabzon. La eveniment, au fst alături de tătari și de liderii lor locali și centrali, și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, viceconsulul Șebnem Manav, muftiul Muurat Iusuf, primarul Adrian Stan, viceprimarul Adriana Șlincu și consilieri locali.
Medgidia, în sărbătoare
Aproape 300 de etnici tătari au petrecut și la Medgidia cu prilejul Sărbătorii Etniei Tătare. Și aici au fost alături de comunitate președintele UDTTMR Varol Amet, Şeful Cultului Musulman, Iusuf Muurat, subprefectul Aidun Curtmolla, viceprimarul Sorin Ţuţuianu , reprezentanţi ai Rompetrol, dar și şefi de filiale, reprezentanţi UDTTMR, directori de şcoli , cadre didactice şi colaboratori din cadrul instituţiilor din Medgidia şi Constanţa. Deschiderea evenimentului a fost făcută de preşedintele filialei UDTTMR Medgidia, Erol Murad, urmat de prezentarea susţinută de istoricul Gafar Echrem, care le-a vorbit celor prezenți despre importanţei zilei de 13 decembrie, după care au urmat mesajele invitaților. Și aici, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a prezentat lucrarea „Tătarii în izvoarele arhivistice româneşti”.
Sărbătoarea Etniei Tătare, oficială din 2006
Sărbătoarea etniei tătare din România a căpătat caracter oficial în 2006, odată cu adoptarea Legii nr. 453, iniţiată de deputatul tătar Aledin Amet. Adoptarea acestei legi reprezintă o premieră pentru tătarii de pretutindeni şi un motiv de mândrie pentru cei din România. Data nu a fost aleasă întâmplător, 13 Decembrie având o semnificaţie aparte pentru tătarii crimeeni. În 1917, la această dată, Parlamentul Tătarilor Crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni şi a aprobat constituţia statului. Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea. În ţara noastră trăiesc aproximativ 50.000 de tătari. Cetăţeni români, născuţi şi crescuţi în România, aceşti oameni au reuşit să îşi păstreze identitatea etnică şi religioasă, având îndatoriri şi drepturi. Cu ocazia Sărbătorii Etniei Tătare, au fost organizate manifestări culturale în Constanţa şi în aproape toate localitățile unde trăiesc tătari.
Adina BOCAI
Ghiulșen ISMAIL