În perioada 24 – 26 septembrie, la ArCuB, în București, au avut loc numeroase manifestări dedicate Zilei Europene a Limbilor, derulate sub numele „LinguaFEST”.
Organizatorii au fost Reprezentanța Comisiei Europene în România, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Primăria Generală București – Direcția de Cultură, Educație, Tineret și Sport, Centrul de Proiecte Culturale ArCuB.
Au participat reprezentanți ai mai multor comunități etnice din România care au expus atât creații literare și manuale școlare în limbile română și în limbile materne, cât și obiecte tradiționale, specifice fiecărei comunități participante. În sala de spectacole au evoluat și cinci trupe de teatru, formate din tineri, care au prezentat scurte piese de teatru în limbile germană, maghiară, italiană, ucraineană și ebraică, lucrările puse în scenă fiind dintre cele mai reprezentative pentru cultura comunităților respective. Nu au lipsit nici muzica și dansurile specifice comunităților etnice.
Printre participanții la manifestările LinguaFEST s-au numărat Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Uniunea Elenă din România, Asociația „Liga Albanezilor” din România, Asociația Macedonenilor din România, Asociația Italienilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Comunitatea Rușilor – Lipoveni din România, Uniunea Polonezilor din Românilor „Dom Polski”, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Democrată Turcă din România împreună cu Centrul de Cercetare și Cultură Turcă din Galați, precum și reprezentanți ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” – București, ai British Council și ai Școlii „Shakespeare” din București.
La standul UDTTMR au fost expuse lucrări publicate sub egida uniunii, atât manuale pentru predarea limbii tătare, cât și creații literare scrise în limba maternă a comunității și în limba română. Cei mai mulți dintre vizitatorii care au poposit la standul UDTTMR și-au manifestat interesul pentru lucrări care se referă la istoria tătarilor din România. Cei interesați au avut ocazia să învețe chiar și câteva cuvinte și expresii uzuale în limba tătară.
LinguaFEST a fost un bun prilej pentru toate comunitățile etnice participante să-și promoveze deopotrivă limbile materne, dar și să cunoască specificul celorlalte limbi minoritare care se folosesc pe teritoriul țării noastre.
Începând din anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. În Europa sunt recunoscute, în prezent, 23 de limbi oficiale și peste 60 de comunităși autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.