Porţile reşedinţei ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein s-au deschis marţi, 24 iulie cu prilejul cinei tradiţionale de iftar oferită de diplomatul american împreună cu soţia sa, Libby Gitenstein. Diplomaţi, reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman din România, ai comunităţilor turce, tătare şi evreieşti, ai altor culte religioase, demnitari ai statului român au fost întâmpinaţi la intrare de ambasadorul Mark Gitenstein şi de soţia excelenţei sale la cel de-al patrulea iftar şi ultimul , oferit în România înainte de încheierea mandatului.
În debutul discursului său, diplomatul american a amintit că primul iftar la Casa Albă a avut loc în urmă cu peste două sute de ani, când Thomas Jefferson a oferit o masă tradiţională de Ramadan, în cinstea primului ambasador musulman acreditat la Washington, cel al Tunisiei. Ambasadorul a mai spus că prezenţa reprezentanţilor mai multor culte religioase la cina de iftar certifică faptul că „toţi suntem fiii lui Avram şi toţi avem un singur Dumnezeu”.
Prezent la eveniment, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a afirmat în alocuţiunea sa: „În actualul context internaţional, organizarea unui eveniment de acest gen ne obligă pe noi, în calitate de lideri religioşi, diplomaţi şi alţi factori sociali, să ne implicăm şi mai mult în dezvoltarea dialogurilor inter-religioase şi interculturale pentru a crea un climat optim de dezvoltare, atât a comunităţilor în care trăim, cât şi a relaţiilor durabile între state, aşa cum s-a creat între România şi SUA”.
După rostirea rugăciunii specifice deschiderii cinei de iftar participanţii la eveniment au fost invitaţi să servească din mâncăruri cu specific turcesc şi arăbesc. De la masa de iftar nu au lipsit nici fructele exotice şi nici baclavalele și sarailiile. Invitaţii s-au întreţinut după cină într-o atmosferă cordială cu ambasadorul Mark Gitenstei şi cu soţia sa Libby Gitenstein, dar şi cu viceconsulii Mark Schlink şi Peter Burba ori cu ofiţerul cultural, Edwina Sagitto.
Printre invitaţi s-au aflat ambasadorii Pakistanului, Libanului, Arabiei Saudite, Albaniei, dar şi subprefectul judeţului Constanţa, Aidun Curt-Mola, deputatul UDTTMR Amet Aledin, preşedintele UDTTMR Gelil Eserghep, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti – Bucureşti, Erwin Simsensohn, şi preotul catolic Dan Andrei Popescu.
In spiritul democratiei si al respectului fata de toti credinciosii de toate religiile. SUA ramane tara in care drepturile oricarui cetatean sunt respectate.