Sărbătorirea la Constanța a împlinirii celor 99 de ani de la fondarea statului turc modern sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk a avut loc în cadrul unei recepții organizate vineri, 28 octombrie, de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța prin consulul general Emre Yurdakul, recepție la care a luat parte și E.S. Fusun Aramaz, Ambasador al Republicii Turcia în România. Evenimentul a fost un bun prilej de revedere și de socializare într-o formulă extinsă după pandemia de COVID-19, cu invitați din rândul autorităților române, al instituțiilor publice, al mediului de afaceri, cu reprezentanți ai comunităților turcă și tătară din România, alături de cetățeni turci stabiliți în țara noastră, care desfășoară activități în diferite domenii.
Recepția a debutat cu intonarea imnurilor celor două țări, moment urmat de transmiterea mesajelor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Turcia.
Președintele Erdogan anunță „Secolul Turciei”
Directorul adjunct al Colegiului Național „Kemal Ataturk” din Medgidia, Omer Faruk Cakir, a dat citire mesajului președintelui Recep Tayyip Erdogan. Felicitând „fiecare cetățean din cele 81 de provincii ale țării” și „milioanele de cetățeni turci din toate colțurile lumii cu prilejul zilei de 29 octombrie” și mulțumind totodată țărilor în care s-a sărbătorit Ziua Națională a Republicii Turcia alături de reprezentanțele diplomatice ale statului turc, președintele Erdogan și-a construit mesajul punând în valoare deopotrivă imaginea-simbol a formării statului turc modern, „memoria părintelui Republicii noastre, Gazi-ul Mustafa Kemal Ataturk, și a eroilor care au încununat cu succes Războiul de Independență”, prezentul și mai ales viitorul țării sale. Erdogan a vorbit în mesajul său despre „o continuă luptă pentru a ridica Republica Turcia «peste nivelul civilizațiilor contemporane»”, despre „revoluțiile în domeniul democrației și dezvoltării”, despre transformarea Turciei „într-o țară cu o democrație model, cu o economie impresionantă, cu o diplomație apreciată, care își apără cu tărie unitatea și frăția națională în ciuda oricăror încercări de sabotare”, dar și despre „politica externă activă și umanitară” a statului turc „privind încetarea crizei umanitare din Siria” și „soluționarea crizei dintre Rusia și Ucraina” prin care se urmărește formarea „unui mediu de pace și prosperitate în regiune”. Erdogan evidențiază în mesajul său prilejuit de Ziua Națională a Republicii Turcia și aspecte importante legate de viața economică și socială a țării, precum valorificarea, în viitorul apropiat, a rezervelor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, producția și exportul produselor din industria apărării, ridicarea „ștachetei succesului” în agricultură, turism, transport, educație, sănătate, dar vorbește și despre „cel mai mare proiect de locuințe sociale (…) pentru aproximativ 6 milioane de cetățeni” și despre construcția primului automobil electric național, TOGG. În paradigma tot mai deselor dezbateri referitoare la „o nouă ordine mondială”, dar și cu puternice accente electorale, având în vedere că anul 2023 va fi an electoral în Turcia, mesajul președintelui Recep Tayyip Erdogan s-a încheiat cu referiri la viziuni de dezvoltare pentru anii 2053 și 2071, anunțând totodată „Secolul Turciei”. „Suntem hotărâți să construim «Secolul Turciei», având la bază operele edificate în țară și infrastructura serviciilor în slujba comunității”, a transmis președintele turc în mesajul său cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Turcia.
„Am apreciat mereu abordarea pozitivă și constructivă a partenerilor noștri români”
Ambasadorul Republicii Turcia la București, Fusun Aramaz, și Consulul general acreditat la Constanța, Emre Yurdakul, au avut, de asemenea, în mesajele lor atât o abordare istorică a sărbătorii naționale a poporului turc, dar și o contextualizare a relațiilor bilaterale româno-turce în raport cu istoria comună, temă prezentă constant în discursurile oficialilor turci prezenți în România. Nu au lipsit nici referirile la importanța acordată comunităților istorice turcă și tătară din țara noastră și comunității turce formate după anul 1990, acestea fiind privite ca importanți factori de legătură între România și Turcia. Consolidarea relațiilor bilaterale româno-turce și importanța celor două țări în ecuația securitară a regiunii au fost, de asemenea, două teme majore abordate de cei doi oficiali turci.
„Politica externă a Turciei are la bază principiul „Pace în țară, pace în lume”. Relațiile istorice dintre Turcia și România, țări prietene și aliate, au atins în anul 2011 nivelul de parteneriat strategic. Turcia și România sunt astăzi două țări cu un loc important în stabilitatea și securitatea acestei regiuni. Recent, criza generată de războiul din Ucraina a arătat importanța cooperării între Turcia și România. Cu sprijinul autorităților române am facilitat evacuarea a mii de cetățeni turci și co-etnici din Ucraina. Am apreciat abordarea deschisă și flexibilă a statului român și a partenerilor noștri. Comunitatea turco – tătară din Dobrogea reprezintă o adevărată punte de legătură între Turcia și România. (…) Acum, după aproape 8 ani de mandat, la Constanța și București, doresc să mulțumesc autorităților române pentru deschiderea și pentru tot sprijinul acordat. Am apreciat mereu abordarea pozitivă și constructivă a partenerilor noștri români, efortul personalului diplomatic și consular, susținerea instituțiilor afiliate, a oamenilor de afaceri turci și a comunității turco-tătare. Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru sprijin și pentru că m-ați făcut să mă simt ca acasă. Eu voi aminti mereu cu drag de România și de prietenii mei de aici”, a transmis ambasadorul Republicii Turcia la Bucureși, Fusun Aramaz.
„Continuăm, împreună cu autoritățile române, eforturile privind dezvoltarea continuă a excelentelor relații dintre țările noastre”
În aceeași notă a aprecierilor la adresa relațiilor dintre cele două țări s-a regăsit și mesajul consulului Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul: „România este o țară cu care împărtășim o istorie comună, același spațiu geografic, o țară prietenă și aliată, iar noi continuăm, împreună cu autoritățile române, eforturile privind dezvoltarea continuă a excelentelor relații dintre țările noastre în toate domeniile. În acest context, cel mai mare sprijin al nostru îl reprezintă cetățenii turci cu a căror prezență și cu ale căror succese ne mândrim, co-etnicii noștri turci și tătari și prietenii noștri români care formează o adevărată punte prietenie între țările noastre și care contribuie la succesul și dezvoltarea acestei țări”.
Prezent la eveniment, subprefectul județului Constanța, Șenol Ali, a transmis, de asemenea, un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Turcia, punctând prezența Turciei la nivelul județului Constanța, atât în domeniul economic, cât și în domeniul educației și culturii. Subprefectul Șenol Ali a vorbit, de asemenea, despre importanța comunităților istorice și turci și de tătari din Dobrogea în contextul consolidării relațiilor româno – turce.