În noiembrie 2008, la Medgidia, s-a decernat, în premieră şi în mod oficial, Premiul „Mehmet Niyazi”, în cadrul unui eveniment organizat de filiala locală a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Era fix cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.
Pe o vreme câinoasă de nu-ţi venea nici să scoţi capul afară, la mormântul regretatului poet Mehmet Niyazi şi-au făcut apariţia, printre numeroşii tătari veniţi cu un scop bine stabilit, şi doi domni retraşi. Nu-i invitase nimeni şi susţineau că au auzit de eveniment şi au vrut pur şi simplu să participe şi ei la această acţiune a tătarilor.
Au mers ulterior, cu toată lumea, şi la bustul poetului, amplasat în parc, unde au depus şi ei o coroană de flori, alături de ceilalţi care erau trecuţi în program. Veniseră pregătiţi, aşadar…
Acţiunea a continuat la Biblioteca Municipală „I.N. Roman” din Medgidia, unde deputatul tătar Aledin Amet i-a prezentat şi le-a urat bun venit celor doi domni, colegi de-ai săi de parlament, de altfel, chiar i-a invitat să adreseze câteva cuvinte comunităţii sale. Îmi aduc perfect aminte că unul dintre cei doi domni s-a arătat foarte încântat de eveniment, i-a felicitat pe tătari că au un reprezentant precum Aledin Amet în Parlamentul României, i-a îndemnat chiar să-l susţină în continuare şi să îşi apere şi să își promoveze identitatea.
De atunci, însă, şi până acum, s-au schimbat multe: deputatul tătar Aledin Amet a ajuns în tabăra puterii, ca toate minorităţile din România, iar liberalii Puiu Haşotti, senator, şi Mihai Lupu, în prezent deputat, în opoziţie. C’aşa-i în politică!
Poate vă întrebaţi de ce mi-am amintit acum toate acestea… Pentru că acelaşi senator liberal Puiu Haşotti a atacat de data aceasta, destul de dur pentru ”rangul” pe care îl are, comunitatea musulmană din România, de la tribuna Senatului. Este împotriva iniţiativei legislative privind consacrarea zilelor de 21 martie (Newruz) şi 6 mai (Kâdârlez), două sărbători importante pentru turcii şi tătarii din România. Iniţiativa legislativă este semnată de acelaşi deputat tătar Aledin Amet, care i-a dat replica liberalului de la aceeaşi tribună.
Pornirile senatorului Puiu Haşotti împotriva minorităţilor sunt mai vechi. Spunea la o conferinţă de presă, la sfârşitul anului trecut, că nu i se pare normal ca minorităţile să decidă soarta unei ţări, referindu-se la moţiunile de cenzură care, cu voturile minorităţilor, ar fi trecut. Dar, nu a fost să fie… Nu ştiu dacă ar fi gândit la fel şi în situaţia în care liberalii şi minorităţile băteau palma să dea jos guvernul. Tot din această pornire, senatorul a spus nu o dată că susţine schimbarea legii electorale.
Cu sau fără o lege electorală nouă vor veni totuşi alegerile, iar Medgidia, unde sunt musulmani destui, e în colegiul liberalului Haşotti. Ce le va spune în campanie?
Note:
1. Am scris la acea vreme despre evenimentul la care au participat cei doi liberali, dar nu am făcut niciun fel de referire la prezenţa lor acolo. Îmi mirosea a campanie…
2. Am făcut totuşi fotografii pe care le ataşez acum, la acest material, pentru conformitate cu cele menţionate în scris.
3. Premiul „Mehmet Niyazi” a fost instituit printr-o lege iniţiată de deputatul UDTTMR Aledin Amet, la sfârşitul anului 2007, şi se acordă de atunci în fiecare an în preajma zilei de 30 noiembrie. Premiul reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.