În cadrul activităților organizate de UDTR cu prilejul Nevruzului, derulate sub numele „Primăvara comunitară”, a avut loc și vernisajul unei expoziții de pictură. Autoarea lucrărilor expuse, Pouneh Bozçalışkan, soția Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalışkan, a avut amabilitatea să ne vorbească, într-un scurt interviu, despre pasiunea sa pentru artă și despre așteptările pe care le are de la acest hobby.
Cum s-a născut această pasiune pentru artă?
Am avut această pasiune pentru pictură și artizanat încă de mic copil. Cred că pasiunea mea pentru artele plastice a început în copilărie și continuă și în prezent.
Cum a privit familia această pasiune? Vă doriți ca și copiii să o moștenească?
Familia m-a sprijinit foarte mult, mama mea chiar m-a încurajat în acest sens. Mi-aș dori ca și copiii mei să aibă această pasiune. Chiar dacă nu vor fi artiști profesioniști, mi-aș dori să aibă acest hobby. Consider că fiecare om, pe lângă cariera pe care o îmbrățișează, ar trebui să aibă și o pasiune care să țină de artă, de sport… În prezent, fetița studiază pianul, face și balet, este o mică artistă… Un hobby este o hrană sufletească pentru om și din acest motiv cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă o astfel de pasiune. Indiferent ce hobby îți alegi, însă, acesta trebuie să vină din interior.
Sunteți de profesie filolog. Este mai ușoară comunicarea prin cuvinte sau cea prin culoare?
Nu sunt profesionistă în acest gen de artă, pictura este doar un hobby, iar a comunica prin penel, prin culoare este mai mult decât un hobby, este ceva profesional. Deocamdată eu comunic prin cuvinte, dar îmi doresc foarte mult să ajung la un nivel profesionist în pictură. Și încă ceva: în arta plastică, liniile / contururile și culorile utilizate transmit ceva. Chiar dacă eu nu sunt foarte conștiență de acest lucru, așa cum am spus, trebuie să mă perfecționez. Până la urmă fiecare pictură reflectă lumea interioară a autorului.
Ce modele aveți, cine v-a influențat în timp?
Am apropiați care activează în domeniul artelor dar nu am avut un model clar. Arta este o reflexie a lumii interioare a unei persoane și este un fenomen care depinde de abilitățile acesteia.
Ați călătorit prin multe locuri. Ce colț de lume v-a inspirat cel mai mult?
În călătoriile pe care le-am avut cel mai mult m-a atras întotdeauna portul oamenilor, modul lor de viață, astfel că încerc să suprind acest aspect și să îl redau în picturile mele. Înainte să venim în România, am stat 4 ani în misiune în Siria. Ceea ce îmi doresc cel mai mult este să pictez oameni din Iran, Siria, Turcia și România, să-i pot pune în valoare prin portul lor. După cum s-a putut vedea și la expoziția de la Constanța, am surprins foarte multe planuri din Transilvania, din Dobrogea, sunt peisaje și oameni ai locurilor. Deși nu am vizitat chiar așa de multe locuri de când sunt în România, picturile reflectă oamenii și locurile așa cum le-am perceput din reviste, din albume, din fotografii. Mi-aș dori, însă, foarte mult să merg să văd acele locuri și acei oameni pe viu.
De când sunteți în România, ce v-a atras cel mai mult? Ce ați pictat și ce v-ar plăcea să mai pictați inspirată fiind de meleagurile românești și oamenii de aici?
Fiecare țară are specificul său. Mă atrag în mod deosebit lucrurile deosebite din locurile pe unde trec. În România, spre exemplu, mă atrage în mod deosebit natura.
Unde v-ar plăcea să expuneți lucrările? Vă gândiți să faceți o carieră în acest domeniu?
Mă gândesc să muncesc mai mult și să fac o carieră în acest domeniu. Îmi doresc să fiu cunoscută, lucrările mele să apară în multe galerii de artă de renume.
Cum a fost primită expoziția de la Constanța și care sunt ecourile?
Am simțit o apropiere aici, au fost foarte mulți care m-au apreciat, neașteptat, m-au încurajat și am fost foarte fericită. A fost peste așteptările mele. Am primit reacții pozitive și aprecieri din partea tuturor celor care au vizitat expoziția. M-au încurajat pentru activitatea mea viitoare.
*****
Pouneh Bozçalışkan s-a născut la Teheran și a absolvit Facultatea de Filologie, Specializarea Limba Franceză din capitala Iranului. Din anul 2005 trăieşte în Turcia unde a început să picteze în acuarelă. A urmat cursuri de pictură, la Ankara, cu pictorul Orhan Gürel, iar în anul 2013 a participat la o expoziţie comună organizată de Ministerul de Externe al Turciei. Din octombrie 2013 este în România alături de soţul său, Ali Bozçalışkan, aflat în misiune diplomatică la Constanţa în calitate de Consul General al Republicii Turcia.
(Traducerea: Ghiulșen Iusuf Ismail)