Anul Nou Chinezesc, sărbătorit de la Beijing până la Constanţa (galerie foto)

anul nou chinezesc (6)Anul Nou al Calului de Lemn este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a chinezilor, celebrată nu numai în China, ci şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Data Anului Nou Chinezesc se stabileşte în funcţie de calendarul ţărănesc. Anul Calului de Lemn începe la 31 ianuarie 2014 şi se încheie la 18 februarie 2015. Odată cu Anul Nou începe „Sărbătoarea  Primăverii” care se petrece în familie, chinezii beneficiind de şapte zile libere pentru a sărbători conform tradiţiei.

Despre cum se sărbătoreşte Anul Nou al Calului de Lemn la Beijing, ce tradiţii trebuie să respecte chinezii cu acest prilej şi ce pregătiri se fac pentru a marca  evenimentul la Constanţa, ne-a vorbit Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen. „În ajunul sărbătorii, adică în seara de 30 ianuarie, în fiecare familie se va servi o masă bogată cu diferite mâncăruri  tradiţionale din care nu vor  lipsi colţunaşii. După ora 12.00, oamenii servesc colţunaşii, care simbolizează că anul cel vechi a trecut şi a început Anul Nou, cel al Calului”, a declarat Consulul General Su Yanwen. Diplomatul chinez a mai precizat că în China televiziunea  transmite un spectacol grandios la care participă artişti îndrăgiţi de public.

Consulul General Su Yanven şi personalul Consulatului General al Republicii Populare Chineze la Constanţa au trecut în Noul An împreună cu conaţionalii lor în această seară, la orele 18.00 (orele 00:00 la Beijing), urmărind programul transmis de CCTV.  „Vom servi colţunaşi, sărbătorind venirea Noului An. În perioada de sărbătoare,vom vizita  un vapor chinezesc care a sosit în Portul Constanţa şi vom ura compatrioţilor noştri marinari Anul calului fericit!” a mai declarat Su Yanwen.

Cu prlejul Anului Nou Chinezesc, Consulul General Su Yanwen a organizat o recepţie unde elevii Clasei Confucius din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa au prezentat un program artistic în limba chineză şi au servit din bucatele tradiţionale chinezeşti printre acestea numărându-se şi colţunaşii.

„Se spune că succesul vine odată cu sosirea calului iar după dansul şarpelui auriu vor veni zece mii de cai”, a mai menţionat  diplomatul chinez. „Cu ocazia Anului Nou Chinezesc le doresc cititorilor români să aibă spiritul dragonului şi al calului, să fie puternici ca aceştia! La mulţi ani!“, a încheiat Su Yanwen Consulul General al Republicii Populare  Chineze la Constanţa.

anul nou chinezesc (9) anul nou chinezesc (8) anul nou chinezesc (3)

Citeste si...

Un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.