A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco – Tătar și-a închis, de curând, porțile. Aproximativ 600 de artiști, peste 4.000 de spectatori în cele două seri de spectacol și mulți, foarte mulți admiratori ai tradițiilor tătărești și-au dat mâna și anul acesta la manifestarea devenită de acum tradițională, organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Ansambluri din Turcia, Macedonia, Bulgaria și România au urcat vineri, 7 septembrie, și sâmbătă, 8 septembrie, pe scena Teatrului de Vară „Soveja” din Constanța, acolo unde au avut loc spectacolele. Până la etalarea muzicii și dansurilor tătărești și turcești pe scenă, locuitorii municipiului Constanța au avut prilejul să admire frumusețea porturilor populare în cadrul unei fastuoase parade care a avut ca punct de pornite Sala Sporturilor urmând traseul Bd. Tomis – Bd. Al. Lăpușneanu – Teatrul de Vară „Soveja”.
Nici anul acesta nu au lipsit elementele de inedit. Astfel că, dacă la paradă trăsurile și călăreții au dat culoare manifestării, fanfara militară otomană Mehter a dat dinamism, iar ansamblurile, prin frumusețea și grația fetelor și băieților turci și tătari, au îmbrăcat pe de-a-ntregul tabloul aparte ce s-a derulat pe străzile Constanței, cele două seri de spectacol au fost inedite în primul rând printr-o prezență masivă a spectatorilor: aproape 2.000 în prima seară de festival și spre 2.400 în cea de-a doua seară. Programul artistic a surprins și el, anul acesta: alături de ansambluri reprezentative pentru comunitățile de turci și tătari, alături de oaspeții din străinătate, pe scena Teatrului de Vară „Soveja” au urcat și Ansamblul „Echmiadzin”, al filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene din Constanța, precum și Grupul Folcloric „Fiii Dobrogei”, al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, din componența căruia a făcut parte și o interpretă de origine bulgară, precum și Ansamblul de dansuri populare românești „Sânziene Dobrogene” din orașul Negru Vodă. A fost, așa cum a precizat și președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, un exercițiu de diversitate, o dovadă clară că acea multiculturalitate care a făcut celebră Dobrogea, de sute de ani, există!
O surpiză plăcută în festival a venit din partea oaspeților de la Yalova. Programul de aproape jumătate de oră pregătit de Ansamblul Universității Yalova pentru publicul constănțean a ridicat sala în picioare și a smuls ropote de aplauze. Așa cum ne-a obișnuit ori de câte ori vine la Constanța, Mehter-ul, fosta fanfară militară otomană, a deschis cele două seri de festival cu îndemnul milităresc de a merge, de această dată, la distracție!
Organizatorii le-au pregătit participanților diplome
Participanții la festival, oaspeții autorităților locale
Ca în fiecare an, șefii formațiilor externe participante la festival împreună cu reprezentanții organizatorilor au fost oaspeții autorităților locale. Gazde au fost președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, subprefectul județului Constanța Aidun Curt-Mola, iar din partea Primăriei Constanța, purtătorul de cuvânt Liviu Tramudana. La întâlnire au mai participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, și deputatul în Parlamentul de la Ankara Kazim Kurt.
Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a subliniat în cadrul vizitei oficiale, modelul de conviețuire interetnică specific Dobrogei: „Un exemplu evident al convieţuirii paşnice şi al respectului interetnic a fost comportamentul constănţenilor la paradă, care, deşi a ţinut câteva minute traficul în loc, nu a atras nicio reacţie ostilă”, a declarat Gelil Eserghep. De asemenea, preşedintele UDTTMR a ţinut să-şi exprime speranţa că, începând anul viitor, autorităţile locale se vor implica şi vor sprijini şi mai mult această manifestare devenită o tradiţie pentru acest colţ al ţării. Gelil Eserghep a mai declarat că în 2013 s-ar putea bucura de festival nu numai constănţenii, ci şi turiştii din staţiunea Mamaia, seria surprizelor şi a premierelor continuând de la an la an.