Ziua Internaţională a Dansului, sărbătorită la Constanţa printr-un spectacol organizat de Uniunea Elenă din România (galerie foto)

Ziua Internaţională a Dansului a  fost marcată printr-un spectacol organizat de Uniunea Elenă din România şi Ansamblul „Elpis” (membru al C.I.D. – UNESCO), sâmbătă, 29 aprilie, pe scena Casei de Cultură din Constanţa. Ansamblurile aparţinând minorităţilor naţionale şi cele ale şcolilor de balet şi dans modern au ţinut să le demonstreze constănţenilor că dansul depăşeşete barierele etnice şi diferenţele culturale şi că uneşte inimi prin limbajul său universal.

Spectacolul a debutat cu dansuri tradiţionale greceşti în interpretarea membrilor Şcolii de dans a Comunităţii Elene „Elpis” din Constanţa împreună cu cei ai Ansamblului „Elpis”. Au urmat ritmurile muzicii populare româneşti cu dansuri susţinute de Ansamblul „Dobrogeanca” din Ovidiu. Ritmurile de dans s-au schimbat odată cu intrarea pe scenă a elevilor de la Liceul „Nicolae Rotaru” din Constanţa care au demonstrat că sunt aşii dansurilor de societate. Ansamblul „Armonia” cu dansatori ce purtau costume tradiţionale germane au interpretat „polka” în timp ce grupul „Nairi” al Uniunii Armene din România – filiala Constanţa i-a introdus pe spectatori în lumea dansului tradiţional armenesc.

Au mai urcat pe scenă ansamblurile Şcolilor de dans „Joy 2 Dance” şi „ProDance” precum şi al Şcolii de balet „Pândichi – Lux Elisabeth”. Ansamblul „Armânamea”, coordonat de Elena Dordea, a susţinut un program de dansuri aromâne.

Ritmurile muzicii populare turceşti au răsunat în sală odată cu intrarea în scenă a Ansamblului „Delikanlilar” al Uniunii Democrate Turce din România, coordonat de prof. Melek Osman, care a interpretat o suită de dansuri tradiţionale. Spectacolul s-a încheiat cu dansuri populare româneşti în interpretarea ansamblului „Brâuleţul”.

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internaţională a Dansului, în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru, principal partener al UNESCO privind artele spectacolului. În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.