Unirea Principatelor Române și Ziua Culturii Naționale, celebrate „sub bolta geniilor”

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Comisia de cultură, a organizat la sfârșitul săptămânii trecute un eveniment cultural-educativ în cadrul căruia au fost marcate Ziua Unirii Principatelor Române și Ziua Culturii Naționale.

Intitulat „Sub bolta geniilor”, evenimentul a reunit elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanța, dar și cadre didactice din învățământul preuniversitar, liceal și universitar.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Biroul de presă al UDTR, manifestarea a început cu o prezentare a momentului istoric 24 Ianuarie, realizată de președinta Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu. Ulterior, prof. univ. dr. Marina Cap-Bun de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța a vorbit despre relațiile dintre Țara Românescă și Imperiul Otoman din perspectiva tabloului oferit de Mihai Eminescu în poezia „Scrisoarea a III” . Evenimentul a continuat cu un moment liric susținut de mezzosoprana Lucia Mihalache de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța care a interpretat, acompaniată de prof. Florian Stoica, melodia „Stele-n cer”, pe versurile lui Mihai Eminescu, muzica Nicolae Bretan.

După momentul artistic susţinut de Lucia Mihalache, cei mai buni elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanţa au intrat în competiție recitând poezii semnate de Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, și poetul turc Yunus Emre. Clasamentul competiției a fost stabilit de un juriu format din prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, prof. Icbal Anefi, prof. Florian Stoica, prof. Mihaela Anghelescu, inspectori școlari, precum și prof. univ. dr. Marina Cap-Bun și conf. univ. dr. Veronica Nedelcu de la Universitatea „Ovidius” Constanța. În timp ce juriul a decis clasamentul concursului de recitare, ansamblurile folclorice „Fidanlar” și „Delikanlılar” coordonate de prof. Melek Osman, coregraf Claudiu Popa, au prezentat un scurt program de dansuri populare românești și turcești.

Iată cum a arătat clasamentul final:

Premiul I, la secțiunea- învățământ primar, a fost câștigat de Melek Musledin, premiul al II-lea, de Nisa Nur Susli și premiul al III-lea, de Ibrahim Nașer. La secțiunea învățământ gimnazial, premiul I a fost adjudecat de Caner Memiș, premiul al II-lea de Elif Aksoy și premiul al III-lea de Iusein Bușra. Elevii Ismail Birgean și Derya Kanalia de la Colegiul Național „K. Atatürk” din Medgidia s-au clasat pe locurile I respectiv II. Au mai fost acordate mențiuni elevilor: Kair Yildiz Hulya, Abduraman Alihan Gemal, Serkan Husein, Ialcin Ada, Yursenir Zeynep, Kadir Emirhan, Elda Menali, Omer Aylin și Ali Dalia Ismail. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către președintele UDTR, Fedbi Osman, de cei doi subprefecți ai județului Constanța, Ionuț Done și Șenol Ali, precum și de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan.

Activitatea s-a încheiat cu recitarea, în limba turcă, a poeziilor „Cu gânduri și cu imagini”, „Criticilor mei” și „Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu, traduse de poeta Urfet Șachir și profesoarele Firdes Musledin și Aisel Arif.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.