Un Bayram fericit tuturor credincioșilor musulmani!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc astăzi prima din cele paru zile de bairam.

Este Sărbătoarea Sacrificiului sau Kurban Bayrami, care se celebrează în luna „Zilhigge”, ultima lună din calendarul islamic. Credincioşii musulmani și-au început ziua mergând dis de dimineață la geamie (bărbații).

Odată slujba terminată, credincioșii şi-au urat „Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!“, pentru etnicii tătari, şi „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!“, pentru comunitatea turcă, acesta fiind și momentul care a marcat începutul sărbătorii.

Specific acestei sărbători este sacrificarea unui animal din categoria ovinelor sau bovinelor şi împărţirea cărnii. Tradiţia spune că o parte din carne se împarte celor săraci şi văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită şi o parte se păstrează pentru familie.

Tot în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunităţii musulmane din Dobrogea se obişnuieşte ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând „Un Bayram fericit!” şi sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind, şi de această dată, baclavalele.

Specific acestei sărbători este şi tradiţionalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca şi Medina, acest pelerinaj realizându-se după un ritual strict identificat ca fiind cel efectuat de Profetul Muhammed (pbuh).

Muftiatul Cultului Musulman din Romania, prin Muftiul Muurat Iusuf, urează cu această ocazie „Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!“, şi „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!“  „Un Bayram fericit tuturor credincioşilor musulmani!”.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.