Turcoaicele din Balcani se reunesc la Constanţa, în cadrul unui simpozion organizat de UDTR

Simpozionul se organizează din doi în doi ani

Circa 100 de femei de naţionalitate turcă din România, Turcia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia şi din Kosovo se reunesc la Constanţa, în cadrul Simpozionului Internaţional „Femeia Turcă din Balcani”. În cadrul simpozionului vor fi dezbătute teme precum „Rolul femeii în politică și ascensiunea în viața socială”, „Activitățile și puterea de decizie a femeii turce”, „Femeia și religia” , „Femeia și familia, statutul femeii și responsabilitățile acesteia”. Lucrările simpozionului vor fi deschise vineri, 8 iunie la Hotelul Ten din Constanţa.

Aflat la a VI-a ediţie, Simpozionului Internaţional „Femeia Turcă din Balcani” este organizat de Comisia de Femei a Uniunii Democrate Turce din România în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi se desfăşoară în perioada 8-10 iunie.

Preşedintele comisiei de femei a UDTR şi coordonatorul proiectului, Melek Amet, a declarat: „Simpozionului Internaţional «Femeia Turcă din Balcani» este unul dintre proiectele de mare amploare organizate de comisia noastră care reuneşte invitaţi din toate ţările balcanice şi nu numai. În acest an, am invitat şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditați la Bucureşti şi consuli generali acreditaţi la Constanţa, pentru a certifica din nou faptul că etnicii turci din România reprezintă o comunitate deschisă, dornică să îşi promoveze cultura, dar şi modelul interetnic dobrogean, nu numai în România, ci şi în afara graniţelor ei”.

În deschiderea lucrărilor simpozionului va fi vernisată şi o expozţie de ţesături şi broderii păstrate în lăzile de zestre ale femeilor de etnie turcă, unele cu o vechime de peste 100 de ani.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, dar şi diplomaţi.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.