Mahmut Çevik, Director TIKA: „Ne dorim ca prezența noastră aici să dea un nou impuls bunelor relații dintre Turcia și România” (galerie foto)

Mahmut Cevik

Mahmut Çevik, Director TIKA – Departamentul pentru Balcani și Europa de Est

Luni, 26 octombrie, la Constanța s-a aflat o delegație formată din reprezentanți ai autorităților române și turce care au luat parte la inaugurarea a trei proiecte derulate, în premieră, de agenția turcă în Dobrogea. Este vorba despre investiții în domeniul educației, beneficiarele fiind Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” – Lectoratul de limba turcă, Grădinița Bilingvă Româno – Turcă „Zubeyde Hanım” și mai multe școli din Constanța, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei și Castelu. Cu prilejul acestei vizite, Directorul Departamentului pentru Balcani și Europa de Est, Mahmut Çevik, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:

La aproape 25 de ani de la înființare, TIKA a ajuns și în România. De ce tocmai acum?

Acești 25 de ani reprezintă și 25 de ani de învățământ în limba turcă la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Pentru noi este foarte important că există această secție aici de 25 de ani. Relațiile diplomatice dintre Turcia și România au un trecut de aproape 140 de ani. La Universitatea „Ovidius” i-am oferit Domnului Rector cafea turcească. Acest dar are, de fapt, o semnificație aparte. Ne dorim ca acesta să fie începutul unei noi perioade de relații bune, cel puțin încă 140 de ani de bune relații între țările noastre. TIKA are o reprezentanță permanentă în România din luna martie a acestui an. Noi suntem o agenție de dezvoltare și ne subordonăm direct primului ministru al Republicii Turcia. Între guvernele noastre există relații foarte apropiate, iar prezența noastră aici ne dorim să dea un nou impuls bunelor relații dintre Turcia și România. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea bunelor relații dintre țările noastre în domeniul sănătății, educației, culturii, agriculturii. Proiectele noastre vor contribui la un bun schimb de experiență între țări.

Ați purtat discuții cu autoritățile române în legătură cu proiectele viitoare. Ce obiective are TIKA în România? În ce domenii de activitate intenționați să derulați proiecte?

Avem în prezent în derulare un proiect de sprijinire a Centrului de performanță de sprijinire a sportivilor români. Este un proiect pe care îl derulăm în colaborare cu Ministerul Sportului. Urmează să avem discuții la Ministerul Culturii, cu reprezentanții departamentului care se ocupă de restaurarea monumentelor istorice, cărora le vom povesti despre activitățile noastre. Vom încerca să identificăm alături de beneficiarii români proiecte prin care să susținem valorificarea și conservarea moștenirii istorice comune. Avem, de asemenea, proiecte sociale, destinate căminelor de copii, căminelor de bătrâni. Pentru noi este foarte important să reușim să identificăm proiectele care sunt prioritare pentru fiecare țară în parte și să le susținem. În funcție de propunerile și solicitările părții române, în funcție de proiectele pe care ei ni le vor prezenta, vom stabili împreună modalitățile de lucru.

Vor avea prioritate proiectele care vizează comunitățile turcă și tătară sau demersurile TIKA au ca obiectiv derularea unor proiecte destinate tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie?

În toate țările în care ne desfășurăm activitatea, proiectele noastre au în vedere țara respectivă în ansamblul ei. Avem reprezentanțe permanente în peste 50 de țări, iar în multe din aceste țări nu există comunități turce sau musulmani. Avem reprezentanțe în Filipine, în Kenya, Ungaria, Serbia, Moldova, Ucraina, la Tirana, Bosnia, Croația, Lituania, Spania. De asemenea, avem proiecte în lucru în țările din America Latină. Noi avem discuții la nivel oficial cu reprezentanții ministerelor cărora le sunt subordonate instituțiile care au nevoie de ajutorul nostru. Spre exemplu, ca și proiecte de conservare a moștenirii culturale, în Bosnia ni s-a solicitat sprijin pentru restaurarea unei biserici „Fecioara Maria”. Am reușit să finalizăm acel proiect și să restaurăm biserica. În Macedonia ne-a fost solicitat sprijinul pentru o altă biserică, „Sf. Gheorghe”, proiect, de asemenea, finalizat. Vreau să vă spun, pe scurt, că noi nu facem deosebire de limbă și religie. Noi știm că România și românii iubesc Turcia, iar noi, pentru a răspunde acestei călduri cu care suntem întâmpinați, dorim să întindem o mână de ajutor. Ne dorim ca împreună să pășim către un viitor mai reușit.

În ce țară a fost derulat cel mai amplu proiect susținut financiar de TIKA?

Până acum, cele mai mari investiții le-am făcut în Somalia și în Sudan. În Sudan am construit un spital în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, în Liban un spital de 30 de milioane de euro, iar în toată lumea avem investiții în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Bugetul alocat fiecărui proiect depinde de importanța și de urgența acestuia. Există proiecte pentru care banii nu reprezintă o problemă. De exemplu, dacă ni se solicita renovarea în totalitate a Grădiniței Bilingve Româno – Turcă „Zubeyde Hanim” de la Constanța, noi răspundeam prompt. Pentru noi, proiectele nu au prioritate și importanță.

Din delegația oficială care a participat luni la inaugurarea celor trei proiecte au făcut parte reprezentanți ai statului turc, respectiv E.S. Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalișkan, Directorul Oficiului TIKA de la București, Ahmet Daștan, și adjunctul coordonator de la București, Hașim Koç, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea, Zeki Uysal, oameni de afaceri din Dobrogea și București, și reprezentanți ai autorităților române – Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, Muftiul Muurat Iusuf, subprefecții județului Constanța, Ersun Anefi și Levent Accoium, Inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Vildan Bormambet, Inspectorul Școlar General Zoia Gabriela Bucovală, Inspector de specialitate în cadrul ISJ Constanța, Icbal Anefi.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.