Inițiativele legislative ale deputatului evreilor din România, apreciate de vicepreședintele Parlamentului Statului Israel

Deputatul Silviu Vexler și Președintele FCER, Aurel Vainer

Deputatul Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Silviu Vexler, a fost felicitat, de curând, prin intermediul unei scrisori, pentru demersurile sale legislative, de către un înalt oficial al statului Israel. MK Hilik Bar, Vicepreședinte al Knesset-ului (Parlamentul Statului Israel), i-a transmis deputatului comunității evreiești din România următorul mesaj:

„Dragă Silviu, este întotdeauna o plăcere să primesc vești de la tine și să aflu despre activitatea ta deosebită din România.

Ce inițiativă minunată! Cultura, limba și arta idiș sunt aspecte frumoase al vieții evreiești, dar, din păcate, de multe ori uitate în prezent.

Cred că acest gest important și sprijinul primit din România pentru această cultură bogată va întări nu doar statutul ei în rândul Comunităților Evreiești din România și din Europa dar va crea și un impuls pentru dezvoltarea creației în limba idiș în rândul evreilor la nivel internațional.

Mai mult, valoarea simbolică a acestei legislații, nu doar pentru istoria evreilor din România și a culturii românești în general, este cu adevărat deosebită și va intra în paginile istoriei.

Cele mai calde urări din Ierusalim!”

Silviu Vexler este la primul său mandat în Parlamentul României în calitate de deputat al Federației Comunităților Evreiești din România – cultul Mozaic. El este semnatarul a cinci inițiative legislative devenite legi. Printre acestea, cele mai importante sunt, de departe, cele care se referă la comunitatea pe care o reprezintă în Parlament. Este vorba despre Legea nr. 254/2017, privind externarea din unitățile sanitare a persoanelor de religie mozaică decedate, și Legea nr. 253/2017, privind instituirea zilei de 30 mai – ziua limbii și teatrului idiș. De asemenea, alături de alți colegi parlamentari, deputatul Silviu Vexler a mai depus la sfârșitul anului trecut și proiectul de lege privind constituirea unui monument comemorativ dedicat eroilor evrei care și-au dat viața pentru România în Primul Război Mondial.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.