A încetat din viață istoricul tătar Kemal Karpat

Autorul a numeroase articole și cărți de istorie, o personalitate remarcabilă, prof. dr. Kemal Karpat (pe numele său Kemal Hașim Ömer) s-a stins din viață în seara zilei de miercuri, 20 februarie, la Winconsin, Statele Unite ale Americii, la vârsta de 94 de ani.

Născut la 15 februarie 1925 în localitatea Turda din județul Tulcea, prof. dr. Kemal Karpat a absolvit, în 1942, Seminarul Musulman din Medgidia, iar mai apoi, Facultatea de Drept din cadrul Universității Istanbul.

Recunoașterea internațională și cariera de succes a celui care urma să devină consilierul președinților americaniJimmy Carter, Ronald Reagan şi George Bush, s-au conturat odată cu stabilirea sa în Statele Unite ale Americii, acolo unde a reprezentat cu mândrie atât meleagurile românești, cât și pe etnicii tătari din România, din rândul cărora s-a ridicat.

Munca sa neîncetată în domeniul cercetării a fost recunoscută la nivel internațional, marele istoric și politolog tătar primind numeroase premii, distincții și titluri. A fost profesor la universități de renume din Turcia și SUA.

Redăm câteva dintre lucrările semnate de profesorul Kemal Karpat: „Politica Turciei. Tranziția spre un sistem multipartid”, Universitatea Princeton, 1959; „Modernizarea politică în Japonia și Turcia”, Universitatea Princeton; „Ideile politice și sociale în Orientul Mijlociu contemporan”, New York, 1971; „Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, Harcourt Brace, 1969; „O anchetă în fundațiile sociale ale naționalismului în statul otoman”, Princeton, 1973; „Politica externă a Turciei în tranziție”, Leiden, 1975; „Populația otomană. 1830-1914. Caracteristici demografice și sociale”, vol. I, Universitatea Wisconsin, 1985; „Turcii din Bulgaria: Istoria socio-politică a unei minorități”, Istanbul, 1990.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.