Începând de sâmbătă, 27 mai, urmează 29 de zile de post și rugăciune pentru musulmani. Este Luna Ramazan, lună care semnifică începutul revelării Coranului cel Sfânt, moment consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a din această lună, în Peștera Hira din Muntele Nur, de lângă orașul Mecca. Revelarea Coranului este consemnată a fi avut loc în anul 610 și a durat 23 de ani.
În Luna Ramazan musulmanii postesc de la răsăritul până la apusul soarelui, postul constând în abstinență totală de la mâncare, băutură, fumat și relații intime. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. Într-un comunicat de presă transmis de Muftiatul Cultului Musulman din România cu prilejul intrării în Luna Ramazan, se precizează că „religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiția islamică spune că tot în această perioadă porțile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid, iar diavolii sunt încătușați”.
Specifică acestei perioade este cina tradițională, iftarul, care este servită împreună cu familia și prietenii, odată cu apusul soarelui. Masa rituală de dinaintea zorilor, denumită sahur, este servită, de asemenea, în familie. Specifice acestei perioade sunt și slujbele care se oficiază dimineața în locașurile de cult, slujbe care poartă numele de „mukabele” și la care participă femeile, precum și cele de seară, „teraavih”, la care participă deopotrivă femeile și bărbații. Un moment important din această lună este Noaptea de Kadir (Kadir Gecesi – Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 21/22 iunie. În această noapte se consideră că Allah i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, Profetului Muhammed. Postul specific Lunii Ramazan este considerat al treilea stâlp al Islamului. Această perioadă este întâmpinată de musulmanii din România cu urarea tradițională Ramazan Fericit! (Ramazan ayınız qayırlı bolsın! Ramazan Ayı hayırlı ve mübarek olsun! Șehr-u Ramadan mubarak!)
Luna Sfântă se va încheia cu trei zile de sărbătoare, cunoscută sub numele de Ramazan Bayram, prima zi urmând a fi marcată pe 25 iunie.
Musulmanii din România
Potrivit recensământului din anul 2011, în România trăiesc 64.337 de musulmani, care, din punct de vedere etnic, sunt în proporție de aproximativ 80% turci și tătari, membri ai celor două comunități istorice recunoscute oficial în România din cele mai vechi timpuri. Aceștia trăiesc în cea mai mare parte în Dobrogea. Instituția reprezentativă de cult și cultură islamică din România este Muftiatul Cultului Musulman, condus în prezent de Muftiul Muurat Iusuf.
În evidențele Secretariatului de Stat pentru Culte figurează în momentul de față 81 de lăcașuri de cult musulmane, aflate în subordinea muftiatului, multe dintre acestea fiind monumente istorice (Moscheea Carol I și Geamia Hunchiar din Constanța, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, geamiile din Medgidia, Hârșova, Amzacea, Babadag și Tulcea). De asemenea, pe pagina oficială de internet a aceluiași secretariat se mai precizează că în prezent Cultul Musulman din România are în proprietate 108 cimitire.