Grecii din Constanța au tăiat Vasilopita în ziua Micii Uniri

OLYMPUS DIGITAL CAMERAComunitatea Elenă „Elpis” din Constanța a ales să marcheze Sărbătoarea tradițională a tăierii pitei Sfântului Vasile cel Mare sâmbătă, 24 ianuarie, la sediul comunității. Ziua nu a fost aleasă întâmplător: „Pentru noi, grecii din România, astăzi este o dublă sărbătoare: marcăm Vasilopita și este Ziua Unirii lui Cuza, Mica Unire, iar cum noi suntem cetățeni români, am ales să marcăm ambele sărbători în această zi”, a declarat președintele Comunității Elene „Elpis” din Constanța, Nicolae Chirea.

La eveniment au participat numeroși membri ai comunității, alături de preoții de la Biserica Greacă Metamorfosis din Constanța, care au oficiat și slujba religioasă specifică sărbătorii Vasilopita.

Așa cum ne-a spus și Despina Hagiu, membră a comunității și, așa cum s-a recomandat, decană de vârstă, tradiția Vasilopitei este în toate casele grecești, indiferent de situația lor materială. În prima zi a anului Vasilopita, o pâine îndulcită în care sunt ascunse monede, nu lipsește de pe masa niciunei familii. În unele localități ale Greciei se obișnuiește să se pună diferite dorințe cu prilejul acestei sărbători, iar în Vasilopită să se pună diferite crenguțe, din pomi specifici zonei, pentru a avea un an prosper.

Tradiția spune ca în prima zi de noului an, toată familia se strânge laolaltă, de la cel mai în vârstă la cel mai tânăr, își spun Tatăl Nostru, după care gazda începe să taie Vasilopita care înseamnă „o pâine pentru un rege”. Aceeași tradiție spune că prima felie este pentru Isus Hristos, a doua pentru Fecioara Maria, a treia pentru Sf. Vasile, iar următoarea pentru proprietarul casei, pentru afacerea casei și apoi în ordine descrescătoare pentru toți membrii familiei. În secolele trecute era obiceiul de a se da prima dată săracilor.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.