În septembrie 2016, la Constanța își deschidea porțile cel de-al treilea Consulat Onorific al Republicii Macedonia din țara noastră, după Cluj–Napoca și Ploiești. Consulul onorific, Prințul Șerban Dimitrie Sturdza, a vorbit în cadrul unui interviu despre activitatea sa pe parcursul primului an de mandat.
La un an de la deschiderea Consulatului Onorific al Republicii Macedonia la Constanța, cum apreciați activitatea de până acum și cum vă implicați în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări ?
În acest prim an, activitatea mea s-a concentrat pe aspecte de ordin organizatoric, dar și pe stabilirea unui plan de lucru. O primă activitate publică la care am luat parte în calitate de Consul Onorific al Republicii Macedonia la Constanța a a avut loc în data de 23 mai, cu prilejul unui vernisaj organizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a Aromânilor.
A urmat apoi o activitate organizată la sediul consulatului, în data de 16 iunie, când am organizat o primă întâlnire cu cetățenii macedoneni care locuiesc în municipiul și județul Constanța, cei mai mulți dintre participanții la întâlnire fiind studenți din Republica Macedonia care se află la studii în România. Am avut bucuria de a avea aici, alături de mine, 16 persoane, cei mai mulți dintre ei, așa cum spuneam, fiind studenți, dar și un medic stomatolog stabilit și căsătorit în județul Constanța. Întâlnirea a avut ca scop facilitarea cunoașterii și a stabilirii unor contacte între ei și consulat, ei având astfel prilejul să descopere acest loc pe care eu l-am numit „casa lor”. Mi-aș dori ca birourile consulatului să devină „casa lor” și i-am îndemnat să vină și să ne prezinte orice inițiativă au în ceea ce privește organizarea unor evenimente pe care și le-ar putea dori, cum ar fi cele culturale, dar și întâlniri între ei și populația majoritară sau cu alți reprezentanți ai comunității aromâne, macedonene din Constanța, toate acestea putând fi desfășurate aici, la sediul consulatului. Scopul nostru este acela de a intermedia bunele schimburi și buna cunoaștere între aceste comunități. Cel de-al treilea și cel mai important eveniment a avut loc în perioada 4 – 6 noiembrie 2017. Este vorba despre vizita întreprinsă de o delegație croato – macedoneană ca urmare a invitației lansate de mine. Delegația a fost condusă de E.S. Ivo Josipović, fost președinte al Croației în perioada 2010 – 2015, înaltul oaspete fiind însoțit, printre alții, de E.S. Ljupćo Arsovski, fost ambasador al Republicii Macedonia în România, în perioada 2008 – 2012.
Pe parcursul vizitei, oaspeții au vizitat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă din Constanța și au fost invitații speciali ai domnului primar Decebal Făgădău. În cadrul întrevederii cu edilul municipiului Constanța, s-au discutat atât probleme ce țin de dezvoltarea orașului nostru, dar și aspecte bilaterale ce țin de schimburi economice, sociale și culturale româno – macedonene. Nu în ultimul rând s-a discutat și chestiunea legată de, sperăm noi, viitoarea aderare a Republicii Macedonia la Uniunea Europeană și la NATO. De fapt, scopul principal al vizitei acestei delegații în județul Constanța a fost susținerea de către Croația prin fostul său președinte a intereselor Republicii Macedonia în aderarea la cele două structuri, Uniunea Europeană și NATO. În urma acestei vizite, E.S. Domnul Președinte Ivo Josipović mi-a adresat personal o invitație de a efectua o vizită în Croația în vara anului 2018, când voi avea și o serie de întâlniri cu oficiali croați, la cel mai înalt nivel. În acest sens, urmează să stabilim calendarul vizitei.
Cum este prezentă și reprezentată comunitatea macedoneană în aria dvs de competență ?
Este o întrebare care într-un fel mă bucură, iar în altul mă angajează, în sensul în care tocmai lucrăm la întocmirea unei statistici a cetățenilor macedoneni care se află în România. Așa cum este și cazul cetățenilor români care locuiesc în străinătate, nici cetățenii macedoneni nu merg toți să-și declare șederea la consulat sau la ambasadă și atunci este foarte greu să avem o evidență a lor. Descoperim și aflăm despre dânșii de la unul la altul. Acest număr al cetățenilor macedoneni prezenți în România este variabil. Cel mai important pentru mine este ca aici, la Constanța, să se știe de existența acestui consulat și, în timp, să ajungă un punct de reper pentru cei care vor veni, să știe că putem să le sărim în ajutor dacă este nevoie. Pe de altă parte, îi aștept cu dorința de a organiza ei activitatea acestui consulat onorific. Îmi doresc ca această comunitate să se implice în activități specifice.
Există oameni de afaceri macedoneni care au investit în România sau care intenționează să investească aici ?
Am cunoștință despre intenții ale unor oameni de afaceri macedoneni și răspund frecvent la solicitări venite din partea ambasadei de a oferi intormații despre oportunități de afaceri aici, la Constanța. Domeniile de interes sunt dintre cele mai variate: firme de distribuție, de la producția de vinuri la dulciuri. Am ocazia, așadar, să dau curs acestor cereri și să răspund cât pot eu de bine interesului cetățenilor macedoneni, posibili investitori.
Aveți în aria de competență județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Călărași, Ialomița, Bacău, Vaslui, Iași, Neaț, Suceava și Botoșani. Ați ajuns în toate județele, ați reușit să stabiliți o comunicare cu autoritățile?
Da, sigur! În ceea ce privește județul Constanța, aici am efectuat o vizită și în municipiul Mangalia, împreună cu doamna însărcinat cu afaceri de la Ambasada Macedoniei la București. Am avut o întâlnire cu domnul primar al municipiului Mangalia, în care am abordat în primul rând legăturile și schimburile dintre orașul Mangalia și orașul înfrățit Struga din Macedonia.
În luna octombrie, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a organizat o întâlnire cu reprezentanții diplomatici acreditați la Constanța. Cum apreciați acest demers ?
În data de 26 octombrie 2017 a avut loc, la inițiativa primarului municipiului Constanța, primul Consiliu Consultativ Diplomatic al municipiului Constanța, întâlnire deosebit de interesantă, la care au fost prezenți numeroși consuli onorifici, dar și consulii generali, respectiv cel al Federației Ruse și cel al Republicii Turcia. Acest prim Consiliu Consultativ Diplomatic al municipiului Constanța a durat aproape 4 ore, timp în care, în mare parte primarul Decebal Făgădău a prezentat proiectele sale finalizate, cele în curs de derulare, dar și cele la care se lucrează. Nu au fost ascunse lucrurile care încă nu au putut fi realizate, precum situația licitației Cazinoului din Constanța. A fost o discuție în cadrul căreia fiecare dintre cei prezenți și-a prezentat punctele de vedere, a adresat întrebări și a primit răspunsuri.
În cazul în care ar exista interes din partea unor oameni de afaceri din Republica Macedonia de a investi la Constanța, credeți că aceștia ar benefica de suport logistic din partea administrației locale ?
Absolut. De aceea nu ezit niciodată atunci când mi se solicită informații necesare unor potențiali investitori macedoneni, să dau aceste date pentru a le veni în ajutor. Până acum nu am avut niciun investitor care să vină să vorbească concret despre o investiție în județul Constanța, dar cu siguranță se va întâmpla pentru că, așa cum vă spuneam, sunt din ce în ce mai multe solicitări în acest sens.
Pe de altă parte, am avut bucuria de a participa la o întâlnire organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, întâlnire la care a participat un ministru pentru investiții străine din Republica Macedonia. Am fost surprins de facilitățile enorme pe care Republica Macedonia le oferă investitorilor străini. Republica Macedonia oferă condiții extraordinare investitorilor străini, iar aceștia încep să apară (Germania, Regatul Țărilor de Jos, etc). M-aș bucura să știu că și investitori români merg să investească acolo, mai ales că între noi și macedoneni există o apropiere sufletească foarte mare, dar ignorată. Unul din doi cetățeni din Republica Macedonia are rădăcini vlahe. Apoi este și componența religioasă care ne unește. Sigur că există în Macedonia și minoritatea albaneză, de religie musulmană, pe care o respectăm. Până nu de mult, Republica Macedonia era singura țară în care vlahii erau recunoscuți ca minoritate națională, însă recent vlahii au obținut acest statut oficial și în Albania.
Care este relația cu comunitatea macedoneană din România și implicit cu organizația care o reprezintă în Parlamentul României ?
Atribuțiile unui consul onorific nu sunt de natură politică. În calitatea mea, eu trebuie să mă ocup de dezvoltarea relațiilor bilaterale de natură economică, sociale și culturale. Consulatul general, spre deosebire de cel onorific, are și o competentă politică. Însăși ideea pentru care am acceptat să fiu consul onorific al Republicii Macedonia la Constanța a fost tocmai aceea de a crea punți între aceste asociații, comunități ale aromânilor și macedonenilor din județul Constanța și cetățenii macedoneni care locuiesc în Constanța. În ceea ce privește organizațiile minorităților naționale, având în vedere că aceste asociații sunt parte din Parlamentul României, reprezentanții ambasadei au obligația de a avea relații egale cu toate partidele politice din România, inclusiv cu reprezentanții minorităților naționale.