Artă populară şi poezie turcă

Ţesături, broderii, batiste cusute în motive florale şi culori vii, ştergare şi costume tradiţionale turceşti au fost scoase din lăzile de zestre ale bunicilor şi expuse de turcoaicele din cadrul Comisiei de Femei a Uniunii Democrate Turce din România. Evenimentul s-a desfăşurat  vineri, 30 septembrie, şi a reunit circa 50 de turcoaice.

După vernisarea expoziţiei, profesorul Emin Emel a evocat şezătorile de odinioară când turcoicele din satele dobrogene lucrau manual îmbrăcămintea sau îşi ornamentau casele cu ţesături cusute în culori vii. Emin Emel le-a dedicat acelor femei poezia „Turk El Sanatlari” („Arta Populară Turcească”) pe care recitat-o în faţa audienţei.

Melec Amet şi Durie Accoium, preşedinte, respectiv vicepreşedinte la Comisia de Femei, le-au provocat pe doamnele prezente la un concurs de împletit şi croşetat. Ismail Filiz spunea în timp ce imagina un model de mileu cu croşeta: „Îmi aduc aminte de mama şi bunica mea care mi-au vegheat copilăria şi m-au învăţat să croşetez. Fetele tinere erau învăţate să îşi coasă singure obiectele din lada de zestre. Nu existau cearşafuri care să nu aibă marginile croşetate. Chiar dacă astăzi timpul şi implicarea în viaţa socială nu ne mai permit să confecţionăm obiecte de artizanat sunt sigură că mamele îşi învaţă fiicele arta broderiei sau a croşetatului”.

Coordonatorul acestui proiect, preşedintele Comisiei de Femei, Amet Melec, a declarat: „Expoziţia face parte din seria de proiecte culturale ale comisiei de femei, devenită deja tradiţională deoarece se află la a -IV- a ediţie. Este o bucurie pentru noi să organizăm această expoziţie în primul rând pentru a reînvia tradiţiile turcilor dobrogeni dar şi ca semn de preţuire pentru doamnele din comunitatea noastră care au lucrat cu migală obiectele expuse. Este de datoria noastră să păstrăm şi să scoatem la iveală bogăţia de culori şi motive din ţesăturile turceşti lucrate manual.”

Participantele la eveniment au primit diplome şi premii din partea organizatorilor.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.