Ambasadorul Iranului a servit din „aşureul” dobrogean

asure 144Uniunea Democrată Turcă din România a marcat vineri, 7 noiembrie, „Aşure Günu”. Evenimentul a fost organizat de Comisia de religie a UDTR şi a reunit membri ai comunităţii turce, dar şi reprezentanţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”. Printre invitaţi s-a numărat şi E.S. dl. Hamid Moayyer-Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti împreună cu soţia sa, Zahra.

În debutul manifestării, vicepreşedintele comisiei de religie, Firdes Musledin a vorbit despre semnificaţia religioasă a „Zilei Aşure”, amintind că în istoria Islamului această zi se regăseşte ca zi de doliu, în memoria lui Husein, nepotului profetului Muhammed, martirizat la Kerbala. Despre martiriul lui Husein a vorbit şi E.S. Hamid Moayyer subliniind faptul că „religia islamică nu îndeamnă la terorism ci dimpotivă este o religie pacifistă.”

În Dobrogea, în ziua „Aşure” care se sărbătoreşte în cea de a zecea zi din prima lună a anului islamic, se prepară un desert delicios după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Din acest desert nu trebuie să lipsească minim 9 ingrediente precum: grâu, năut, caise uscate, migdale, nucă, apă de trandafiri, curmale, porumb şi stafide. Cu acest desert au fost serviţi toţi invitaţii, inclusiv ambasadorul Republicii Islamice Iran, la Bucureşti.

În programul serii a avut loc şi un moment artistic susţinut de tânăra violonistă Alev Gafar care a interpretat „Adagio” de Tomaso Albinoni şi o piesă din repertoriul turcesc intitulată „Uzun ince bir yoldayım”.

Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au numărat:muftiul Murat Iusuf, preşedintele comisiei de religie a UDTR, Islam Remzi, cel al comisiei de cultură, Serin Turkoğlu şi al celei de femei, Amet Melek, dar şi Pouneh Bozçalışkan, soţia Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, ataşatul comercial, Sezen Leventoğlu, profesori , numeroşi membri ai comunităţii turce.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.