La trei ani de la evenimentele care și-au pus amprenta asupra Turciei moderne, declarate oficial tentativă de lovitură de stat, reprezentanțele diplomatice ale Republicii Turcia au marcat momentul printr-o serie de manifestări. Și la București și Constanța au avut loc luni, 15 iulie, astfel de activități în cadrul cărora au fost cinstiți cei care au apărat chiar cu prețul vieții integritatea teritorială, democrația și unitatea națională. Manifestările au fost organizate de Ambasada Republicii Turcia la București, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” de la București și Constanța.
În cadrul activităților a fost prezentat un scurt film despre evenimentele din 15 iulie 2016 și a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „15 Iulie – Ascensiunea Voinței Naționale”. După tragicele evenimente care au zguduit viața socială și politică a Turciei, ziua de 15 iulie a fost declarată oficial „Ziua Democrației și Unității Naționale”.
„Structura de stat paralel” a FETÖ anihilată în Turcia
Cu prilejul activității organizate la Constanța, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, E.S. Sulhi Turan, a adresat și un mesaj prin intermediul căruia a reiterat lupta continuă pe care autoritățile din Turcia o duc cu organizația FETÖ, atât în țară cât și în străinătate, organizație făcută direct responsabilă de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. „După dejucarea tentativei de lovitură de stat, țara noastră a continuat să lupte împotriva organizației FETÖ atât în țară cât și în străinătate. În primul rând, cei responsabili de această tentativă de puci au fost aduși în fața justiției, a fost demascată rețeaua FETÖ din cadrul instituțiilor statului și au fost inițiate procese administrative și judiciare împotriva membrilor acesteia.
Astfel „structura de stat paralel” a acestei organizații a fost anihilată și au fost eliminate formațiunile paravan din afara instituțiilor de stat, de la educație, mass-media și sectorul bancar, până la toate sectoarele economice”, a spus diplomatul turc acreditat la Constanța.
Lupta împotriva FETÖ din străinătate, tot mai importantă pentru Turcia
Dacă în plan național, Turcia a câștigat această bătălie cu FETÖ, în plan internațional autoritățile turce încă fac demersuri pentru a contracara activitățile organizației. „În acest proces, organizația teroristă care și-a pierdut coloana vertebrală din Turcia încearcă să supraviețuiască prin structurile sale din străinătate. Prin urmare, lupta împotriva structurilor și extensiilor FETÖ din străinătate a câștigat mai multă importanță.
În acest context, sunt derulate acțiuni și inițiative pentru contracararea activităților FETÖ care își propune să creeze domenii de influență politică și economică prin formarea unor structuri similare cu cea din Turcia în țările în care activează, și pentru extrădarea membrilor acestei grupări pentru a fi deferiți justiției în cadrul anchetelor deschise în Turcia”, a mai spus consulul Sulhi Turan.
Fundația Maarif, alternativa în educație în plan extern
Una dintre pârghiile utilizate în acest demers de statul turc este Fundația Maarif care, potrivit diplomatului, acționează în domeniul educației, unul dintre domeniile în care organizația FETÖ este activă. „Această fundație (n.n. Fundația Maarif) a preluat până în prezent școlile aparținând organizației FETÖ din 18 țări, iar în 36 de țări au fost închise instituțiile de învățământ și cursurile de limbă aparținând aceleiași organizații”, a declarat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța. În ceea ce privește România, diplomatul turc a amintit despre deschiderea unei școli aparținând Fundației Maarif la București, instituție de învățământ care ar trebui să își înceapă activitatea în anul școlar 2019 – 2020, o inițiativă similară fiind planificată în viitor și la Constanța.
La evenimentul de la Constanța au participat reprezentanți ai oamenilor de afaceri turci din România, precum și membri ai comunităților turcă și tătară din țara noastră.