Joi, 20 septembrie, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a fost gazda unui grup de cadre didactice și elevi din Turcia, sosiți în România în cadrul unui parteneriat educațional cu Colegiul Național „M. Eminescu”. Colaborarea dintre cadrele didactice și elevii constănțeni și omologii lor de la Kardeș Çavusoğlu Lisesi din localitatea Altınoluk – Edremit, Balikesir (Turcia) datează de doi ani, timp în care au avut loc numeroase schimburi de experiență. Pe parcursul șederii în Constanța oaspeții turci în colaborare cu partenerii români au desfășurat numeroase activități didactice, dar și recreative. Delegația din Turcia a vizitat cu acest prilej și camera tătărească amenajată la sediul UDTTMR. Gazdele delegației din Turcia au fost alături de președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, redactorul șef al suplimentului „Kadinlar Dunyasi”, Neriman Ibraim, redactorul șef al revistei Karadeniz, Erol Menadil, prim-vicepreședintele UDTTMR Constanța, Elvis Ismail, președintele Organizației de Tineret „Ismail Gaspirali”, Dincer Geafer. Vizita s-a încheiat cu tradiționalul schimb de cadouri.
Vineri, 21 septembrie, delegația din Turcia a poposit la Uniunea Democrată Turcă din România unde au avut, de asemenea, întrevederi cu liderii comunității.
În cadrul discuţiilor purtate cu cadrele didactice din regiunea Edremit, dar şi cu partenerii lor, profesori la Liceul Teoretic „Traian” şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa, liderii UDTR au evidenţiat modelul interetnic dobrogean lipsit de conflicte interetnice şi intereligioase, unic în Europa. Profesorul Ervin Ibraim, secretar general al UDTR, le-a prezentat oaspeţilor informaţii despre istoricul comunităţii turce din ţara noastră, dar şi despre modul în care se studiază limba turcă în şcolile din România.
La finalul întrevederii, oaspeţii din Turcia au primit din partea preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, şi a prim-vicepreşedintelului Iusein Gemal, plachete cu însemnele uniunii, dar şi dicţionare în limbile română- turcă, turcă -română în scopul de a le înlesni comunicarea cu profesorii şi elevii români.