Noi metodologii pentru învăţământul în limba turcă

Profesorii care predau limba turcă în şcolile din judeţul Constanţa s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a dezbate noile metodologii cu privire la predarea limbii şi literaturii materne. În cadrul consfătuirii au fost discutatate metodologiile de recunoaştere a rezultatelor învăţării în contexte nonformale şi informale a cadrelor didactice şi de echivalare a acestora în credite pentru educaţie şi formare profesională, dar şi metodologii privind recunoaşterea competenţelor profesionale dobândite formal sau non-formal.

Vildan Bormambet, inspector de specialitate în cadrul MECTS, a prezentat câteva detalii despre noul program „Şcoala Altfel”, care se va desfăşura în perioada 2-6 aprilie 2012 şi va fi consacrat activităţilor extracurriculare. Programul are ca scop punerea în valoare a talentelor copiilor şi stimularea acestora prin participarea la diferite acţiuni desfăşurate în contexte non formale. „Proiectele şcolare, ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, educaţie media, competiţii sportive în care vor fi implicaţi elevii se pot desfăşura şi în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ ori organizaţii non-guvernamentale. Toate aceste proiecte vor fi monitorizate de către directorii instituţiilor de învăţământ care vor prezenta câte un raport al proiectelor”, a specificat Vildan Bormambet.

Prezent la eveniment, inspectorul şcolar general Aliss Andreescu a declarat: „Ori de câte ori am ocazia cu prilejul vizitelor diverselor delegaţii de cadre didactice din Turcia sau din alte ţări aduc în discuţie modelul multicultural pe care îl reprezintă zona în care ne aflăm, faptul că ne înţelegem foarte bine şi dorim să convieţuim împreună în cele mai bune condiţii”.

La consfătuirea cadrelor didactice de limba turcă desfăşurată la Şcoala numărul 11 din Constanţa au participat  Maria Cociş din partea Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, inspectorul Ismet Nejdet  Gevat şi inspectorul Ene Ulgean din partea ISJ Constanţa. Au mai luat parte la consfătuire în calitate de invitaţi deputatul Aledin Amet, Muftiul Cultului Musulman din România Muurat Iusuf, Secretarul General al UDTR, Ervin Ibraim, Directorul Colegiului „Kemal Atatürk” din Medgidia, Accan Mologani, şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanta, Füsun Aramaz. Participanţii au primit dicţionare română- turcă, turcă-română, Curs Practic de limba turcă, publicaţii semnate de profesorul Agiemin Baubec şi cartea „Din Bucătăria Turcilor Dobrogeni”, toate  editate de UDTR.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.