Armonia culorilor și a dulcelui grai românescu au fost puse marți, 24 Ianuarie, în slujba istoriei. În holul Muzeului Marinei Române, și-au dat întâlnire la ceas de sărbătoare artiști, membri ai Ligii Navale Române, și vechi camarazi pentru care Mica Unire își are locul ei în minte și în suflet.
Printre ei și o tătăroaică al cărei suflet nu a încetat niciodată să simtă deopotrivă tătărește și românește, chiar și atunci când a trăit departe de România. Nermin Hogea Susam a expus, alături de alte membre ale Careului Doamnelor, Anca Donici, Elena Blaj, Maria Goșoiu, Mioara Iancu Bratosin, Jeni Mazilu, lucrări care încântă ochiul și îmbogățește spiritul privitorului cu elemente specifice lumii orientale. A ales câteva lucrări reprezentative pentru această zi de sărbătoare, dar cum imaginile se cer de multe ori complementare cuvintelor, Nermin Hogea Susam a rostit la vernisajul de marți și câteva versuri închinate deopotrivă spiritului multietnic al ținutului Dobrogean și Micii Uniri.
Redăm în continuare poezia intitulată sugestiv „Prietenia”. Un amplu interviu cu artista Nermin Hogea Susam, realizat de colega noastră Ghiulșen Ismail, veți putea citi în curând în „Interetnica”.
Prietenia
Noi ne-am născut la malul mării,
În țipete de pescăruși,
Suntem cu toții fiii țării,
Români, armeni, greci, turci și ruși.
Suntem prieteni și acum,
Nu s-a făcut deosebire,
Ca degetele strânse-n pumn,
Mai credem încă în iubire.
Și la petreceri ne-adunăm,
Bem și mâncăm pe săturate,
Râdem, cântăm, vorbim, dansăm,
Iar când vorbim ne zicem „frate”.
Căci am crescut la malul mării,
În țipete de pescăruși,
Suntem cu toții fiii țării,
Români, armeni, greci, turci și ruși.