Un elev din Medgidia, pe podiumul concursului internațional de pictură dedicat deportării tătarilor

Peste 50 de lucrări din patru țări au fost înscrise în concursul internațional de pictură „De ieri până astăzi. 75 de ani (1944 – 2019)”, organizat de Asociația de Cultură și Întrajutorare a Turcilor Crimeeni de la Ankara. 10 dintre acestea au fost din România, iar una dintre ele a obținut locul I la categoria de vârstă 11 – 16 ani.

Este vorba despre lucrarea intitulată „Deportarea”, realizată de Teodor Țuțuianu, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Medgidia.

La categoria de vârstă 11-16 ani au mai fost premiate lucrările:

– locul II: Niyara Pinkaeva din Crimeea/Ucraina cu lucrarea „Sürgünlik” (Deportare)

– locul III:  Sultaniye Zeynidin Serverqızı din Ucraina cu lucrarea „Tutıp Alınğan Baht” (Șansa furată)

La categoria de vârstă peste 16 ani au mai fost premiate lucrările:

– locul I: Mehmet Sağ din Turcia cu lucrarea „Kanlı Dişlilerle Kırım Sürgünü” (Deportarea din Crimeea cu roțile însângerate)

– locul II: Rıza Abducemilev din Crimeea/Ucraina cu lucrarea „Sürgün” (Deportarea)

– locul III: Elzara Seydametova cu lucrarea „Zamanın Çarkı” (Roata timpului)

Premiul special al juriului i-a fost acordat lui Feride Bulatova din Crimeea care a participat cu lucrarea „Hayat Uzunluğundaki Bir Yol” (Un drum cât o viață).

Din România au mai participat: Mîrzali Alev, Tolnacs Bianca-Maria, Șușu Cosmin-Vasile, Iaia Ferodin, Ciorabai Iasmin.

Concursul internațional de pictură „De ieri până astăzi. 75 de ani (1944 – 2019)” a fost lansat la începutul lunii februarie. Prin intermediul acestuia, organizatorii au dorit să atragă atenția opiniei publice internaționale asupra istoriei tragice a popoarelor care au fost deportate de regimul sovietic în anul 1944 (tătarii crimeeni, turcii meșketini, karaceaii, balkarii, cecenii, ingușii și alte popoare), mare parte a populației acestora pierind din cauza condițiilor grele, în timpul deportării și după aceea. Concursul a fost organizat pe două categorii de vârstă, respectiv 11 – 16 ani și peste 16 ani, și a fost destinat tuturor doritorilor, artiști amatori sau profesioniști, indiferent de țara de origine.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.